Eğitim dünyasının en çok konuşulan, ülkelerin eğitim politikalarının sonuçlarını en çok etkileyen sınavı PISA’nın 2018 yılı sonuçları açıklandı. Her 3 yılda bir gerçekleştirilen ve 15 yaş grubundaki öğrencilerin bilgi ve düşünme becerilerden yola çıkarak dünya ülkelerinin eğitim başarılarını değerlendirmeyi amaçlayan PISA yine gündemimize oturdu.
Peki PISA 2018’den hangi sonuçları çıkartmalıyız? PISA sonuçları bize dünyada ve Türkiye’de eğitimin geleceğine dair neler söylüyor? İste 10 maddede size PISA sınavı ve PISA 2018 sonuçları hakkında bilmeniz gerekenler:
PISA’nın Amacı Nedir?
1. Hedef Yarışmayı Değil, Gelişimi Desteklemek
PISA’nın amacı ülkeleri sıralayarak birbiriyle yarıştırmak değil, eğitimcilere ve yöneticilere ülkelerinin eğitim sisteminin güçlü ve zayıf yönleri hakkında bilgi vermek, böylece daha iyi eğitim politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmaktır.
2. Eğitim Sistemi Değil, Ülkenin Sosyo-Ekonomik Bağlamı Değerlendirilir
PISA “ülkelerin eğitim performanslarını sıralarken, eğitimin gerçekleştiği sosyal ve ekonomik bağlamın’ da altını çizer. Ancak PISA’ya göre ülkelerin eğitim performansını iyileştirmek için eğitime yatırım yapmak tek başına olumlu bir etki yapamaz. Eğitime yatırım yapmak değil, doğru alanlara ve doğru önceliklere yatırım yapmak önemlidir.
PISA Neyi Ölçer?
3. Bilmek Değil, Anlamak ve Topluma Katkıda Bulunmak
PISA sınavı öğrencilerde ezberlenmiş somut bilgiyi değil, öğrencinin bilgiyi yorumlama ve sorun çözme becerisini ölçer. PISA’ya göre amaç, öğrencinin topluma etkili bir şekilde katkıda bulunması için bilgi ve becerisini geliştirmek; bu amaçla yazılı kaynakları bulma, kullanma, kabul etme ve değerlendirme becerisini’ geliştirmektir.
4. Bilginin Yanında Doğru Beceri, Tutum ve Değerler
PISA, öğrenciler de başka becerileri de hedefler. Örneğin PISA 2018 Raporu bilgi ile görüş arasındaki farkı anlamanın altını çizmektedir. 2018 raporuna göre sınava katılan her 10 öğrenciden sadece biri, bir içeriğin bilgi mi yoksa görüş mü olduğunu ayırt edebilmektedir. Rapora göre yedi gençten birinin bilgi ile görüş arasındaki farkı ayırt edebildiği 9 ülke var: Bu ülkeler Çin’in dört bölgesi, Kanada, Estonya, Finlandiya, Singapur ve ABD.
PISA 2018’de İpi Kimler Göğüsledi?
5. Çin, Singapur, Estonya Önde
PISA 2018 sonuçlarına göre değerlendirilen 3 bölümün tümünde; okuduğunu anlama, matematik ve fen bilimlerinde Çin’e bağlı dört bölge bayrağı göğüsledi. Sonuçlara göre okuduğunu anlamada 555 puan, matematikte 591 puan ve fen bilimlerinde 590 puanla PISA birincisi Çin oldu. Onu sırasıyla Singapur, Hong Kong ve Estonya izledi.
6. Çin’in Çok Tartışılacak Liderliği
Öte yandan Çin’in sadece ekonomik olarak gelişmiş olan 4 bölgedeki öğrencilerin sonuçlarını sınav havuzuna göndermiş olması akıllara soru işaretleri de getiriyor. Çin’in ülkenin daha yoksul bölgelerindeki binlerce öğrencinin– özellikle kırsal alanlarda yaşayanların – sonuçlarını PISA havuza göndermeden sadece Pekin, Şangay ve Çin’in doğu bölgeleri olan Jiangsu ve Zhejiang ‘dan katılan öğrencilerin sınav sonuçlarını göndermiş olması, ülkenin doğru temsil edilmediği anlamına da geliyor.
7. Türkiye Sıralamasını Yükseltti
Son olarak Türkiye, 2015 yılındaki PISA sonuçlarına göre puanlarını istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde arttırdı. Buna göre sınava Türkiye’den katılan 15 yaş öğrencilerinin 2018 yılı performansı, 2015 yılı PISA performansı ile kıyaslandığında fen bilimlerinde 43 puan,
matematik 34 puan, okuma 38 puanlık bir artış sağlandı.
OECD ortalamasında 2018 yılı puanlarında tüm alanlarda bir kısmi düşüş gerçekleşirken, Türkiye her üç alanda da artış sağladı.