Beyni Öğrenmeye Hazırlayan Sınıf Aktiviteleri

Eğitimciler İçinNörobilim
Beyni Öğrenmeye Hazırlayan Aktiviteler

Bir öğretmen olarak son yıllarda beyin molaları ve dikkat toplama pratikleri adı altında küçük etkinlikler tasarlamaya ve öğrencilerimle paylaşmaya başladım. Beyin molaları genç beyinleri öğrenmeye hazırlayan ve onlara tasasızca dikkatli olmayı öğreten; dikkat toplama pratikleri ise öğrencilerin yavaşlamalarını, daha iyi konsantre olmalarını ve dikkatlerini uzun süre sürdürebilmelerini öğreten aktiviteler. Ayrıca her iki etkinlik de öğrencilerde özdisiplin gelişimini sağlıyorlar. Bu pratiklerin özellikle sınıf öğretmenleri ve ilkokul öğrencileri için de faydalı olduğunu düşünerek sizlerle de paylaşmak istiyorum.  

Beyin Molaları

Bir Mandalina Soymak:

Her öğrenciye birer mandalina verin. Başlarken öğrencilerinize gelecek birkaç dakika boyunca ne yapıyor olabilecekleri konusundaki tahminlerini sorun. Dilerseniz konuşmayı siz de sorularla yönlendirebilirsiniz: Bu mandalina hangi yönlerden bizim beyinlerimize benziyor? 

Sonra, öğrencilerinizden gözlerini kapatarak meyveyi soymalarını ve yemelerini isteyin. Meyveyi bozmadan soyabiliyorlar mı? Kapalı gözle soymak kolay oluyor mu? Umduklarından hızlı mı yoksa yavaş mı soyuluyor? Meyveyi yerken ne hissediyorlar?  Hangi tatları, duyuları, duyguları deneyimliyorlar?

Bu uygulama öğrencilerinize kendileri bir başkasının yerine koymak, onun ne düşündüğünü tahmin etmek konusunda deneyim kazanacaklardır.
Bu uygulama öğrencilerinize kendileri bir başkasının yerine koymak, onun ne düşündüğünü tahmin etmek konusunda deneyim kazanacaklardır.

Çift Ayna Çizimleri:

Öğrencilerinizden kendilerine birer eş bulmalarını isteyin. Sonra da ellerine birer kalem ve kağıt alarak karşılıklı olarak oturtun. Öğrencilerden biri sınıf içinden seçtiği bir objenin resmini çizerken, karşısındaki eşi de onun ellerine ve çizimlerine bakarak resmi kopyalamaya çalışacak ve arkadaşının hangi objeyi seçtiğini tahmin etmeye çalışacaktır.

İkinci turda ilkinde resmi tahmin etmeye çalışan öğrenci başka bir objeyi seçer. Bu kez de diğer öğrenci arkadaşının yaptığı resmi kopyalamaya çalışacak ve hangi objeyi tuttuğunu tahmin edecektir.

Bu uygulamadan sonra öğrencilerinizle kendiniz bir başkasının yerine koymak, onun ne düşündüğünü tahmin etmek konusunda bir tartışma başlatabilirsiniz.

Su dökme:

Her öğrenciye iki adet kağıt bardak verin ve bardaklardan birini su ile doldurun. Öğrencilerinizin suyu bir bardaktan diğerine dökme konusunda biraz pratik yapmalarını ve hatta bir ritim yakalamalarını isteyin. Bir süre sonra bütün sınıf aynı ritimle suları bir bardaktan diğerine boşaltın.

İkinci basamakta öğrencilerinizden bu kez kapalı gözlerle ve aynı ritimde suları bir bardaktan diğerine boşaltmalarını isteyin. Gözlerinin kapalı olması çocukların dünyayı ve objeleri algılamasını ve yönetmesini nasıl değiştirmektedir?

Dikkat Toplama Pratikleri
Dikkat Toplama Pratikleri

Dikkat Toplama Pratikleri

Derin Nefes Alma:

 Öğrencilerinizden ellerini yukarıya kaldırıp derin bir nefes almalarını isteyin. Nefesi geri dışarı vermeden önce yavaş yavaş 5’e kadar sayacak ve bu sırada enselerine hafifçe masaj yapacaklardır. Bu alıştırmayı 4-5 kez tekrar edebilirsiniz.
Öğrencilerinizin arka arkaya sıraya geçip birbirlerinin omuzlarına da hafifçe masaj yapmalarını isteyebilirsiniz. İlk masajlar sona erdikten sonra herkes tam tersi yöne dönüp az önce kendisine masaj yapan arkadaşının omuzlarına masaj yapacaktır.

El Resmi Çizme:

Öğrencilerinizden az kullandıkları eli kullanarak baskın olan ellerinin resmini –kalemle etrafından geçerek- çizmelerini isteyin.  Ellerini hiç kaldırmadan aynı işi farklı tipte ve farklı renkli kalemler tekrar edin. Çizimin birkaç kaç kez üstünden geçerken olabildiğince nefeslerine konsantre olmalarını isteyin.

Yaşadıkları duygu  onlara başka neleri hatırlatıyor olabilir?
Yaşadıkları duygu  onlara başka neleri hatırlatıyor olabilir?

Açık Denizde Yüzme:

Öğrencilerinizden masmavi bir denizde sırt üstü uzandıklarını, hiç ağırlıkları olmadan huzurla gökyüzünü seyrettiklerini hayal etmelerini isteyin. Bir yandan da yavaş yavaş nefes alsınlar. İlk nefeste bedenlerinin ağırlığının yok olduğunu, ikinci nefeste tuzlu suyun bedenlerini sardığını, üçüncü nefeste ellerinin, kol ve bacaklarını hafiflediğini ve gevşediğini, dördüncü nefeste üzerlerinden martılar geçtiğini, beşinci nefeste güneş ışınlarının bedenlerini ısıttığını hissetmelerini isteyin. Yaşadıkları duygu  onlara başka neleri hatırlatıyor olabilir?

Buzun Erimesi:

Her öğrencinize bir buz küpü verin ve avuçlarının içinde tutmalarını isteyin. Öğrencilerinizden buzun yavaş yavaş erimesini izlemelerini isteyin. Bu erime neye benziyor olabilir? Bir üzüntülerinin yavaş yavaş bitmesine, bir konudaki kaygı ya da korkularının yavaş yavaş ortadan kalkmasına benziyor olabilir mi?

Ağaç Olmak:

 Öğrencilerinizden iki ayaklarıyla dngeli bir şekilde yere basmalarını ve yeri hissetmelerini isteyin. Sonra ayaklarından birini yavaş yavaş yana doğru açıp diğer bacağa diz ya da daha yukarıdan dayamalarını isteyin.

Daha sonra öğrencilerinize kollarını sanki bir ağacın kollarıymış gibi iki yana açmalarını ve dalların arasından geçen rüzgarı hayal etmelerini söyleyin. Ardından çıkan kuvvetli bir yağmuru, bir fırtınayı ve uzun bir fırtınanın ardından yükselen güneşi ağacın nasıl hissedebileceğini hayal etmelerini isteyin. Fırtınalardan, rüzgarlardan, zorluklardan yıkılmadan ayakta kalmanın nasıl olabileceği konusunda bir tartışma yapabilirsiniz.

Kaynak:
Norobilim ve Beyim Temelli Öğrenme konularında çalışan Lori Desautels Butler’in Edutopia’daki yazılarından Ayşe Kayar tarafından derlenmiştir.

Etiketler: eğitim, sınıf aktiviteleri

İlginizi Çekebilir

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin

Eğitim Kolektifi’nin Büyümesine Destek Olun!

İçeriklerimizi beğeniyorsanız daha fazla okuyucunun bize ulaşmasına destek olun.
Bizi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Takip Edin, Beğenin, Paylaşın.

Takipte Kalın!

Facebook sayfamızı beğenin ve yeni yazılarımızdan haberdar olun.

Reklam

Yazar Hakkında

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

milli eğitim bakanı olsaydım kitap
eğitim kolektifi milli eğitim bakanı olsaydım kitap satın al

Milli Eğitim Bakanı Olsaydım

Orijinal fiyat: 150 ₺.Şu andaki fiyat: 90 ₺.

Ahmet Yıldız, Ayşegül Kanal, Cem Demirayak, Gözde Durmuş, Engin Karadağ, Erdal Atıcı, Erdal Küçüker, Esergül Balcı, Fevziye Sayılan, Feyzi Coskun, Gökçe Güvercin-Seçkin, Gözde Durmuş, Hasan Aydın, M. Cansu Balcı, Meral Uysal, Mustafa Gazalcı, Niyazi Altunya, Nurcan Korkmaz, Orhan Özdemir, Reşide Kabadayı, Rıfat Okçabol, Selen Balcı, Ş. Erhan Bağcı, Vildan Özdemir
Eğitim Kolektifi Yayınları
Reklam

En Yeniler

En Popüler

Dosyalar

Reklam