Çocuklarda Pandemi Yorgunluğu

Aileler İçin
Aileler İçin
çocuklarda pandemi yorgunluğu
A+ A-

Ruh sağlığı uzmanlarına göre, salgın birinci yılını doldururken depresyon ve anksiyete ile ilgili sorunlarımız hızla artıyor. Her ne kadar pandemi yetişkinlerin meselesi olsa da pandeminin yarattığı duygusal yük ve yorgunluk sadece yetişkinlerin değil çocukların da odak noktası haline geldi.

Çocuklarımız kaygılı, öfkeli, mutsuz ve geleceklerinden endişeliler. Okulsuz, arkadaşsız, oyunsuz yeni hayatları onların duygusal, sosyal ve akademik gelişimlerini olumsuz etkilediği gibi kaygılarını da arttırıyor. Bir yetişkine basit gibi görünen ama çocukları mutlu eden ve hayata hazırlayan pek çok küçük ayrıntı da yok artık hayatlarında. Doğumgünü partileri, arkadaşlarla buluşmalar, okul bahçesindeki buluşmalar, sinemalar, tatiller…  Yaşları küçük olanlar arkadaşlarının isimlerini, en son ne zaman bir arkdaşıyla görüştüğünü ya da bir yaşıtıyla karşılaştığında nasıl davranması gerektiğini hatırlamıyor. Sadece eğlence mi? Onları geliştiren, büyüten, nefes aldıran etkinlikler de yok.  Okul sonrası aktiviteler , sporlar, sanat etkinlikleri…

Mutsuz, Kaygılı, Dengesiz Olmak Normal..

Kısaca çocuklar da en az yetişkinler kadar sosyal destek sistemlerinden uzaktalar. Bu boşluğu dolduracak hiçbir şeyi olmayan birçok çocuk normalde sergilemediği birçok davranışı sergiliyor. Saatlerini ekran karşısında geçirenler, sürekli uyumak isteyenler ya da markete dahi gitmek için evden çıkmak istemeyen milyonlarca çocuk dünyanın dört bir yanındaki evlerin içinde dağılmış durumdalar.

Bu süreçte belki de en zor şey onların eskiden olduğu gibi normal ve dengeli olmalarını beklemek. Tıpkı yetişkinler gibi çocukların da mutsuz, kaygılı hatta öfkeli ve tepkili olmaları normal.  Üstelik uzaktan eğitim sürecinde akademik beceri konusunda desteklenmeye çalışılan çocuklar aynı desteği sosyal destek konusunda ne yazık ki göremiyor.

Pandemi’nin daha ne kadar hayatımızdaki baş rolünü oynayacağını bilemiyor olsak da bildiğimiz ve emin olduğumuz tek bir şey var; eğer hem kendi hem de çocuklarımızın ruh sağlığını korumayı başaramazsak pandemiden sonra kimse eskisi gibi olmayacak ve çok daha büyük sıkıntılar olanca ihtişamıyla kapımızda bekliyor olacak.

Küçük Farkındalıklar Büyük Sonuçlar

· Ebeveynler olarak şu gerçeği kendimize sık sık hatırlatmamızda fayda var: Yaşanan dönem anormal ve bu dönemde çocukların verdiği tepkiler son derece normal. Bu nedenle tepkilerini eleştirmek yerine onların bu kısıtlı hayatta mutlu ve dengeli yaşamaları için destek olmalıyız. Örneğin çocuklarla sürekli “normalden fazla olan” ekran saatleri konusunda tartışmaktansa günlük hayatlarını doğru etkinliklerle yapılandırmak çocuğunuza destek sağlayacaktır.

· Anne babaların da zorlu bir sınavdan geçtiği bu günlerde yine de çocuklar için yapılabilecek en önemli şey birlikte iyi zaman geçirmek ve duyguları paylaşmak olacaktır. Film seyretmek, müzik dinlemek veya oyun oynamak gibi aile üyelerinin beraber yaptığı etkinlikler çocukların duygusal gelişimini desteklemekte ve akran çevresinde olmaması nedeniyle yaşadığı yoksunluğu bir nebze de olsa azaltabilmektedir.

· Çocuğunuz sizden sürekli pandeminin bitiş tarihi hakkında net bir bilgi istemeye devam ederse ne yapacaksınız? Çocuğunuzun duygularını fark ettiğinizden ve anladığınızdan emin olun. “Çok korkmuş ve endişelenmiş olduğunu görüyorum, istersen bu duygularınla ilgili bir resim yapabilir ve daha sonra o resim hakkında konuşabiliriz.” Gibi bir cümle kurmanız çocuğunuzun sizin tarafınızdan anlaşıldığını hissetmenizi sağlayacaktır.

Son Söz…

Uçakta bir türbülans yaşandığında kaptan pilot anons yaparak türbülans hakkında bilgi verir ve sakin olunmasını ister. Kaptan pilotun da yaşanan türbülans karşısında panik olduğunu, sesinin titrediğini ve kelimeleri tam olarak söyleyemediğini hayal eder misiniz? Hayal bile edemiyorsunuz değil mi? Çocuklar umulmadık bir olayla karşılaşıldığında ebeveynlerinin olayı kontrol edebilmelerini, sakin ve akılcı davranmalarını bekler.

Daha önemlisi ise yaşanan olaylar karşısında nasıl tepki vereceklerine çevrelerindeki yetişkinleri gözlemleyerek karar verirler. Anne babası dengeli, tutarlı, soğukkanlı davranan çocuklar bu dönemli daha kolay atlatacaklardır. Davranışlarınızla çocuklarınıza nasıl model olduğunuzu fark edin. Davranışlarınızdaki olumlu değişim ve çocuklarınıza vereceğiniz destek onların pandemi dönemini çok daha kolay atlatmalarını sağlayacaktır.

Etiketler: covid ve çocuklar, pandemi ve ergenler, pandemi yorgunluğ, yeni varyant ve okullar

İlginizi Çekebilir

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin

Eğitim Kolektifi’nin Büyümesine Destek Olun!

İçeriklerimizi beğeniyorsanız daha fazla okuyucunun bize ulaşmasına destek olun.
Bizi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Takip Edin, Beğenin, Paylaşın.

Takipte Kalın!

Facebook sayfamızı beğenin ve yeni yazılarımızdan haberdar olun.

Reklam

Yazar Hakkında

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

milli eğitim bakanı olsaydım kitap
eğitim kolektifi milli eğitim bakanı olsaydım kitap satın al

Milli Eğitim Bakanı Olsaydım

90 

Ahmet Yıldız, Ayşegül Kanal, Cem Demirayak, Gözde Durmuş, Engin Karadağ, Erdal Atıcı, Erdal Küçüker, Esergül Balcı, Fevziye Sayılan, Feyzi Coskun, Gökçe Güvercin-Seçkin, Gözde Durmuş, Hasan Aydın, M. Cansu Balcı, Meral Uysal, Mustafa Gazalcı, Niyazi Altunya, Nurcan Korkmaz, Orhan Özdemir, Reşide Kabadayı, Rıfat Okçabol, Selen Balcı, Ş. Erhan Bağcı, Vildan Özdemir
Eğitim Kolektifi Yayınları
Reklam

En Yeniler

En Popüler

Dosyalar

Reklam