Dünyada Binlerce Öğretmenin Katıldığı ‘Not Yok’ Hareketi Nedir?

Sınıf YönetimiAyın DosyasıEğitim Politikaları
Not Yok Hareketi Nedir?

Eğitim dünyasının en sık yapılan tartışmalarından biri notların varlığına, geçerliliğine ve öğrencilerin başarısı üzerindeki etkisine aittir.  Notlar gerçekten öğrencinin ne kadar öğrendiğini, ne kadar emek verdiğini ölçebilir mi? Öğretmenler öğrencinin öğrenme ve gelişimini nasıl ölçmelidir? Okullar adil ve yeterli ve öğrencileri öğrenme konusunda yüreklendirecek bir not sistemini nasıl hayata geçirebilirler?

Biz bu soruların yanıtları üzerine tartışırken araştırmalar, notun öğrenci başarısının en önemli göstergesi olarak kabul edilmesine rağmen bu göstergenin öğrencinin öğrenme ve motivasyon düzeyini değerlendirmekte yetersiz kaldığını, öğrenciler arasında ezber ya da kopya gibi alışkanlıkları arttırıp, öğretmen öğrenci ilişkisini zedelediğini gösteriyor.

Öğretmenler daha doğru ölçümler için farklı değerlendirme araçları kullansalar ve ‘kanaat notu’ gibi tekniklerle öğrencinin nota yansımayan emeğini değerlendirseler de not hala eğitim hayatının ve öğrencinin kendine dönük algısının temelini oluşturuyor.

Okullar adil ve yeterli ve öğrencileri öğrenme konusunda yüreklendirecek bir not sistemini nasıl hayata geçirebilirler?
Okullar adil ve yeterli ve öğrencileri öğrenme konusunda yüreklendirecek bir not sistemini nasıl hayata geçirebilirler?

Öğrenciler Öğrenmeden Vazgeçme Pahasına Not Alıyorlar

Not sisteminin eğitimcilerin ve ailelerin gözünden düşmesinin ardındaki etkilerden biri de öğrenci motivasyonu üzerindeki etkisi. Ulusal testler uygulamaları ve sınavlar konusundaki eleştirel yazılarıyla tanınan Alfie Kohn, her fırsatta ‘yüksek notların gerçek öğrenmeden vazgeçme pahasına’ alındığını söylüyor.

Bu noktada Mark Barnes’dan ve başlattığı hareketten söz etmemiz gerekiyor. Barnes, öğretme ve öğrenme sürecini yeniden tasarladığı ve Hack Öğrenme tekniği adını verdiği modelin kurucusu ve öğretmenler, idareciler, öğrenme koçları tarafından kaleme alınan okur yazarlık, liderlik, stresin azaltılması, proje-bazlı öğrenme gibi alanlar üzerine 12 adet kitabın yayımcısı. Barnes aynı zamanda ‘Öğretmenler Not Vermiyor’ adlı  facebook grubunun da  kurucusu.

Öğretmenler Neden Not Vermiyor?

‘Öğretmenler Not Vermiyor’ hareketinin amacı öğrencileri sadece iyi notlar almak için uyguladıkları pasif öğrenmeden çıkartıp, kendi gelişimlerinden sorumlu hale getirebilmek. Bu hareket içindeki öğretmenler nottan çok öğrenme sürecinin kendisinin önemsenmesini; öğrencilerin hata yapmaktan korkmadan, kendi gelişim süreçlerini değerlendirerek öğrenme konusunda daha derin bir anlayış geliştirmelerini savunuyorlar. Bu sürecin bir başka faydası da aile desteğinin ve öğretmen-öğrenci iletişimini en üst düzeye taşımak.

Notlar öğrenciyi daha iyi öğrenmek konusunda cesaretlendirebilir mi?
Notlar öğrenciyi daha iyi öğrenmek konusunda cesaretlendirebilir mi?

Öğretmen Not Vermese de Ulusal Eğitim Sistemi Hala Veriyor!

Doğal olarak uzun yıllardır sadece ölçülebilirlik üzerine dayanmış bir eğitim sisteminde, bazı aileler ve eğitimciler notların ortadan kalkmasına kuşkuyla yaklaşabiliyorlar. Bu güvensizlik özellikle de ders ve konuların karmaşıklaştığı ortaokul ve lise velileriyle yaşanıyor. Aileler sadece okulun değil bütün ulusal eğitim sisteminin sadece notlara dayanarak ilerlediğinin farkındalar. Bu büyük sistem içinde kendi  çocuklarının ‘notsuz’ değerlendirilmesinin bir onların ileride atacakları eğitim adımlarını engellemesinden korkuyorlar.

Bununla birlikte notsuz öğrenme deneyimi yaşayan öğrencilerin tutumlarındaki değişim duyarlı ailelerin ve eğitimcilerin dikkatinden kaçmıyor. Bütün kaygılara rağmen her geçen gün daha fazla öğretmen ve okul notsuz sınıf eğitim uygulamalarına katılmaya başlıyor. Projenin uygulayıcıları notsuz eğitimin ulusal bir norm olacağı zamanın çok da uzak olmadığına inanmak istiyorlar.

Education Week dergisinin 10 Ocak 2018 tarihli sayısında yayınlanmış Kate Stoltzfus’un kaleme aldığı The No-Grades Movement adlı yazıdan çevrilmiştir.

Dosya | Eğitimde Oyun Planını Değiştiren Hareketler yazı dizimizin diğer konusu olan Neden Dünyanın Pek Çok Ülkesinde Öğretmenler Artık Not Vermiyor! başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

Etiketler: neden küçük çocuklara not vermemeliyiz, not yok hareketi nedir, öğrenci değerleme, sınıf yönetimi

İlginizi Çekebilir

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin

Eğitim Kolektifi’nin Büyümesine Destek Olun!

İçeriklerimizi beğeniyorsanız daha fazla okuyucunun bize ulaşmasına destek olun.
Bizi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Takip Edin, Beğenin, Paylaşın.

Takipte Kalın!

Facebook sayfamızı beğenin ve yeni yazılarımızdan haberdar olun.

Reklam

Yazar Hakkında

Yorumlar

milli eğitim bakanı olsaydım kitap
eğitim kolektifi milli eğitim bakanı olsaydım kitap satın al

Milli Eğitim Bakanı Olsaydım

Orijinal fiyat: 150 ₺.Şu andaki fiyat: 90 ₺.

Ahmet Yıldız, Ayşegül Kanal, Cem Demirayak, Gözde Durmuş, Engin Karadağ, Erdal Atıcı, Erdal Küçüker, Esergül Balcı, Fevziye Sayılan, Feyzi Coskun, Gökçe Güvercin-Seçkin, Gözde Durmuş, Hasan Aydın, M. Cansu Balcı, Meral Uysal, Mustafa Gazalcı, Niyazi Altunya, Nurcan Korkmaz, Orhan Özdemir, Reşide Kabadayı, Rıfat Okçabol, Selen Balcı, Ş. Erhan Bağcı, Vildan Özdemir
Eğitim Kolektifi Yayınları
kalemler yaşar kemal kitap

Kalemler

Orijinal fiyat: 30 ₺.Şu andaki fiyat: 25 ₺.

Yaşar Kemal
Yapı Kredi Yayınları
Reklam

En Yeniler

En Popüler

Dosyalar

Reklam