“Dünyayı Kurtarabilir misin?” : Bilgisayar Oyunuyla Covid Eğitimi

Aileler İçin
Aileler İçin
Dünyayı Kurtarabilir misin - Bilgisayar Oyunuyla Covid Eğitimi
A+ A-

Bir çocuğa başlıktaki soruyu sorsak nasıl cevap verirdi? Yüksek ihtimalle çocukların büyük bir kısmı çok heyecanlanır ve nasıl yapabileceğine dair kendine özgü planlarını sizinle paylaşırdı .

“Dünyayı kurtarabilir misin?” oyununun amacı aslında tam da bu. Kalabalık caddelerde yürürken insanlardan uzak duruyorsunuz, zaman zaman ekrana çıkan maskeleri yakalıyorsunuz ve hapşıranlardan, öksürenlerden kendinizi koruyorsunuz. Oyunun sonunda aldığınız puan, bu önlemleri alarak kaç kişinin hayatını kurtardığını size söylüyor.

Hertfordshire Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Richard Wiseman, pandemi döneminde sokağa çıktığında koşan ve bisiklete binen kişilerden uzak durmaya çalıştığı sırada sergilediğimiz davranışların bir bilgisayar oyununa benzediğini fark etti. Oyunlar aracılığıyla desteklenen olumlu sosyal davranışların gerçek hayatta da kalıcı davranış değişikliğini sağladığına dair yapılan araştırmaları kendisine çıkış noktası olarak belirledi ve Fransız oyun tasarımcısı Martin Jacob ile iletişime geçti.

Sosyal Mesafeyi Öğretmenin Eğlenceli Yolu!

Normal koşullarda aylarca sürecek olan oyun geliştirme süreci, Jacob’un oyunu kurgulaması ve Wiseman’ın da psikolojik olarak gerekli düzenlemeleri yapmasıyla iki ayda tamamlandı.

Wiseman, uygulamanın COVID-19 hakkında yapılan ilk oyun olduğunu ve sosyal mesafe kavramının bir oyun içine ilk defa girdiğini söyleyerek sadece başkalarından uzak durarak nasıl hayat kurtarılabileceği konusunda çocukları cesaretlendirmek istediklerini dile getiriyor.

Oyuna başlayan çocuğun yapması gerekenler belli: Başkalarından uzak dur, yoluna çıkan maskeleri kaçırma, sağlıklı beslen ve böylelikle daha çok puan topla. Oyunda puan çok hızlı yükseliyor, böylelikle oyuncuların başkalarından uzak durarak onlara zarar vermediği ve daha geniş çerçeveden bakıldığında onların da başkalarına zarar vermeyerek ne kadar çok hayat kurtarabildiklerini somut bir şekilde fark etmelerini sağlıyor.

Çocukların olumlu sosyal davranış geliştirmeleri kazanımı için çocukların yaparak öğrenmelerini sağlamak, onların “rahat” davranarak başka insanlara istemeden de olsa zarar verme durumunu engellemiş oluyor ve bu davranış da gerçek hayatta oyun sayesinde kalıcı hale geliyor.

Oyunda pekiştireç kullanımı da hassasiyetle planlanmış. Doğru davranış uygulamasıyla hızla puan kazanılırken oyuncu eğer oyun içerisinde başkalarına çarparsa puan kaybediyor ve bu durum sıklıkla tekrarlanırsa oyun bitiyor.

Wiseman, oyunda hedef kitlenin çocuklar olmasına rağmen yetişkinlerin de keyif aldığını ve alınabilecek en yüksek puanın 7 milyar olduğunu söylüyor. Bu, yaklaşık olarak dünya nüfusuna eşit. Şu an için oyunda ulaşılan en yüksek puan 2 milyar iken, kendi puanının henüz 1000 olduğunu dile getiriyor ve ekliyor:

“İyi bir oyun geliştirmiş olabilirim ama kendi oyunumda komik bir şekilde oldukça kötüyüm.”

Etiketler: corona virüs

İlginizi Çekebilir

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin

Eğitim Kolektifi’nin Büyümesine Destek Olun!

İçeriklerimizi beğeniyorsanız daha fazla okuyucunun bize ulaşmasına destek olun.
Bizi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Takip Edin, Beğenin, Paylaşın.

Takipte Kalın!

Facebook sayfamızı beğenin ve yeni yazılarımızdan haberdar olun.

Reklam

Yazar Hakkında

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

milli eğitim bakanı olsaydım kitap
eğitim kolektifi milli eğitim bakanı olsaydım kitap satın al

Milli Eğitim Bakanı Olsaydım

Orijinal fiyat: 150 ₺.Şu andaki fiyat: 90 ₺.

Ahmet Yıldız, Ayşegül Kanal, Cem Demirayak, Gözde Durmuş, Engin Karadağ, Erdal Atıcı, Erdal Küçüker, Esergül Balcı, Fevziye Sayılan, Feyzi Coskun, Gökçe Güvercin-Seçkin, Gözde Durmuş, Hasan Aydın, M. Cansu Balcı, Meral Uysal, Mustafa Gazalcı, Niyazi Altunya, Nurcan Korkmaz, Orhan Özdemir, Reşide Kabadayı, Rıfat Okçabol, Selen Balcı, Ş. Erhan Bağcı, Vildan Özdemir
Eğitim Kolektifi Yayınları
Reklam

En Yeniler

En Popüler

Dosyalar

Reklam