Evde Eğitim mi Olur? Uzaktan Eğitimde Başarı İçin 10 İpucu

Aileler İçin
Aileler İçin
evde eğitim mi olur, uzaktan eğitimde başarı için 10 ipucu

Ev ve eğitim… Aynı cümle içerisinde yer alamayacak kadar zıt anlamlı iki sözcük sanki… Evin içerisinde vakit geçirilebilecek onca şey varken eğitim için zamanın kalması ne kadar mümkün? Oysa şimdi tam da bunu yapıyoruz. Çoğunlukla rahatlamak, dinlenmek ya da eğlenmekle bağdaştırdığımız evlerimizde ciddi bir eğitim süreci başlatıyoruz.  Üstesinden gelebilecek miyiz? İşte uzaktan eğitim sürecini elimden geldiğince yönetmek ve olumsuz gibi görünen bu durumu bir fırsata dönüştürebilmek için size bazı öneriler:

digital pedagoji nedir

1. Günü Yapılandırmak

Eğer günü saat saat yapılandırmazsak zaman elimizden bir kelebek misali uçar gider. Gün içerisinde yapılacak birçok şeye zamanında “zaman” ayırmadığımız için gecenin geç saatlerinde uykusuz kalmak zorunda kalabiliriz.Gün içerisinde 20 dakikada bitecek bir ödev gecenin geç saatlerinde odaklanma konusunda sorun yaşadığımız için 2 saat sürebilir. Ve süreç içerisinde gündüzümüz geceye, gecemiz gündüzümüze dönüşebilir.

İşte bu sebeple her günü bir önceki günden planlamak zamanın elimizden uçup gitmemesini sağlar, zaman haydutlarına karşı elimiz daha güçlü olur.

2. Sabit Bir Çalışma Alanı Belirlemek

Yatakta ders çalışmak istiyor olabilirsiniz. Öyle ya, evin en rahat yeri orasıdır… Ancak yatakta ders çalışmaya alışan vücudumuz bir süre sonra uykuya dalma konusunda güçlük çekecektir. Uyku konusunda uzman kişiler yatakta ders çalışıldığında uyku düzeninin uzun vadede olumsuz etkilendiğini sıklıkla dile getirmektedirler.

Yatak en rahat yer olsa da evde ders çalışmak, eğitim faaliyetlerini takip etmek için başka bir alan bulmamız gerekir. Salondaki çalışma masası, mutfaktaki küçük masa, balkondaki köşe masası… Bunların hepsi ders çalışma konusunda yataktan çok daha sağlıklı seçeneklerdir.

3. Zamanı Küçük Parçalara Ayırmak

Ders çalışma sürecini küçük parçalara ayırmak, hedefe ulaşmak için doğru adımların atılması demektir. Yapılacak işi parçalara ayırırken ne kadar sürede ne kadar iş bitirebileceğiniz konusunda kendinize dürüst olmanız zaman yönetimini daha iyi yapmanızı sağlar. Öğle yemeğine dek takip etmeniz gereken 2 ders ve çözülmesi gereken 10 sorunun olduğunu bilmeniz sizin devam etme konusundaki motivasyonunuzu olumlu yönde etkiler.

4. Zaman Haydutlarını Fark Etmek

Zamanımızı kontrol etmek günümüz dünyasında oldukça zor… Dört bir yanımız zaman çeldiricileri ile dolu… Zamanı yönetemedikçe bulduğumuz bahaneler bir süre sonra stres seviyemizi arttırır, kendimizi “zamanı yönetmeye başaran” başkaları ile kıyaslar ve ne kadar yetersiz olduğumuzu düşünmeye başlarız.

Aslında yapacağımız şey çok basit; ders çalışırken etrafımızdaki tüm teknolojik cihazları “rahatsız etmeyin” moduna almak ve evdeki diğer kişilere ders çalıştığınızın bilgisini vermek…

5. “10 Dakika Kuralı” nı Uygulamak

Bir işi tamamlamak için çok yüksek bir motivasyona sahip olmamız gerekmez. Sevmeden de herhangi bir işe başlayıp bitirebiliriz. Hangi işe başlarsak başlayalım; 10 dakika boyunca başından kalkmayacağımız konusunda kendimizi ikna ettiğimizde o işi bitirmek ihtimalimiz daha da artar. 10 dakika bittiğinde aldığımız ufak bir mola sonrasında yeniden devam etme konusundaki motivasyonumuzu arttıracaktır.

6. Ufak Ödüller!

Eğer işin sonunda bir ödül varsa o işi bitirme ihtimalimiz her zaman daha fazladır. Art arda 2 canlı ders takip ettikten sonra ödül olarak en sevdiğiniz meyve suyunu içebilirsiniz. Ya da 50 soruluk testi bitirdikten sonra bir parça bitter çikolata yiyebilirsiniz.

7. Sınırları Zorlamak

Bazen, ufacık bir hedef dahi gelişmemize destek olur. Örneğin 30 dakika boyunca kaç kelime yazabildiğinizi not edebilirsiniz. Ardından bir sonraki 30 dakikada yazdığınız kelime sayısından 5 kelime daha fazla yazmayı hedefleyebilirsiniz.

Sınırları zorlamak aynı zamanda sınırlarımızı keşfetmemizi sağlar. Belki sabah saatlerinde daha hızlı yazıyoruz, akşam saatlerinde ise daha hızlı test çözüyoruz. Kendi özelliklerimizi fark ettiğimizde zamanımızı da daha etkin bir şekilde kullanmış oluruz.

8. Kendine Özen Göstermek

Aç karnına içilen bir bardak acı kahve ya da sadece işlenmiş gıdalardan oluşan bir öğün sonrasında en iyi performansınızı gösteremezsiniz. Uzaktan eğitim döneminde performansınızın olumsuz etkilenmemesi için sağlığınıza dikkat etmeniz gerekir. Buzdolabı ve mutfak yanıbaşınızdayken bu duruma dikkat etmek her ne kadar zor olsa da imkansız değil…

9. Farklı Stratejiler Denemek

Uzaktan eğitim sürecinde işe yarayacak birçok teknik ve Web 2.0 araçları var. Bu teknikleri araştırabilir, deneyebilir ve hangisinin size en uygun olduğuna karar verebilirsiniz. Bir arkadaşınıza iyi gelen size uymayabilir ya da sizin keyif aldığınız bir yöntem bir başka arkadaşınıza fayda sağlamayabilir.

10. Duyguları Fark Etmek

Bizi rahatsız eden duyguları deneyimlememize neden olan şeylerden doğamız gereği uzak dururuz. Duyacağımız şeyler bizi mutlu etmeyeceği için ihmal ettiğimiz doktor görüşmeleri bu durumun en büyük örneğidir. Uzaktan eğitim döneminde de eğer bir dersi anlayamayacağımız konusunda endişelerimiz varsa o dersin konularını içeren canlı dersleri takip etmektense komik bir film izlemeyi tercih ederiz. Bu tür durumlarda duygularımızı fark etmek, kabul etmek ve sonrasında yol haritası çizmek oldukça önemlidir.

Evet, ekran başından dersleri takip etmek, eğitim almak çok da kolay değil… Ama şunu anımsamakta fayda var; sınıf ortamında da dikkat dağıtan birçok şey var ve neredeyse hiçbirinin üstünde kontrolümüz yokken evde dikkatimizi dağıtan şeyler üstünde kontrolümüz daha çok…

https://www.verywellmind.com/work-from-home-motivation-4802480 sayfasından uyarlanmıştır.

İlginizi Çekebilir

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin

Eğitim Kolektifi’nin Büyümesine Destek Olun!

İçeriklerimizi beğeniyorsanız daha fazla okuyucunun bize ulaşmasına destek olun.
Bizi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Takip Edin, Beğenin, Paylaşın.

Takipte Kalın!

Facebook sayfamızı beğenin ve yeni yazılarımızdan haberdar olun.

Reklam

Yazar Hakkında

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

milli eğitim bakanı olsaydım kitap
eğitim kolektifi milli eğitim bakanı olsaydım kitap satın al

Milli Eğitim Bakanı Olsaydım

Orijinal fiyat: 150 ₺.Şu andaki fiyat: 90 ₺.

Ahmet Yıldız, Ayşegül Kanal, Cem Demirayak, Gözde Durmuş, Engin Karadağ, Erdal Atıcı, Erdal Küçüker, Esergül Balcı, Fevziye Sayılan, Feyzi Coskun, Gökçe Güvercin-Seçkin, Gözde Durmuş, Hasan Aydın, M. Cansu Balcı, Meral Uysal, Mustafa Gazalcı, Niyazi Altunya, Nurcan Korkmaz, Orhan Özdemir, Reşide Kabadayı, Rıfat Okçabol, Selen Balcı, Ş. Erhan Bağcı, Vildan Özdemir
Eğitim Kolektifi Yayınları
normal nedir wolfgang korn kitap

Normal Nedir?

Orijinal fiyat: 145 ₺.Şu andaki fiyat: 100 ₺.

Wolfgang Korn
Can Çocuk Yayınları
Reklam

En Yeniler

En Popüler

Dosyalar

Reklam