Karneyi Değil, Çocuğu Görmek!

Ebeveyn Tutumları
Ebeveyn Tutumları
İçten Öğrenmenin Engeli: Anne Baba Tutumları

Geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddelerinden biri şüphesiz karnelerdi. Yüksek notların iyi bir geleceğin işareti sayıldığı pek çok evde birkaç saatliğine de olsa hayat durdu; kimi ailelerin umutları tazelendi, kimilerinin kaygıları depreşti. Öğrenciler çizilmiş gelecek senaryoları tekrar gözden geçirildi; kazananların, kaybedenlerin listeleri yenilendi.

Karneler önemlidir. Dönem sonunda sıra sıra dizilmiş notlar bize, öğrencinin sahip olduğu bilgi düzeyini, bu bilgiyi uygulayabilme becerisini ve en önemlisi ders çalışma konusundaki tutum ve kararlılığını gösterir. Notlar, öğretmenin öğrencisiyle ilgili beklentilerinin simgesi; ailenin çocuklarının performansıyla ilgili haber kaynağıdır.

Ancak karne notlarının yapamayacağı şeyler de vardır. Örneğin notlar, öğrencinin hangi alanlarda yetenekli olduğunu gösteremez. Öğrencinin nasıl emek verdiğini, nasıl geliştiğini ya da nerede tökezleyip düştüğünü anlatamaz; düştüğü yerden kalkması için küçük taktikler veremez. Bir kez daha denemesi için çocuğu motive etmez. Karne, heyecanlı bir yolculuk öyküsü değil, bir durakta çekilmiş fotoğraftır. Üstelik öğrenciye ve ailesine bilmedikleri şeyler de anlatmaz. Aslına tam da anlatması gereken buyken…

Kötü karne, bir kez daha denemesi, cesaretlenmesi için çocuğu motive etmez. 
Kötü karne, bir kez daha denemesi, cesaretlenmesi için çocuğu motive etmez.

Deneyimli Eğitimciler Notlara Değil, Öğretmen Yorumuna Bakar

Kısacası karnelerde çocuklarımıza özgü kişisel yorumlara çok az rastlarız. Notlar genellikle öğrencinin standart sapmasını verir bize; öğrencinin eğitim beklentilerinin altında kaldığı yerleri gösterir; ortalamaya geri çağırır.

Belki bu yüzden deneyimli eğitimciler bir karneyi eline aldıklarında notlara değil, öğretmenin yorum kutusuna bakarlar. El yazısıyla düşülen bir-iki cümleden öğrencinin gerçek durumunu sezmeye çalışır; satır aralarında ipuçları ararlar. Çünkü çocukların asıl ihtiyacı olan mesafeli, soğuk bir rakamdan çok nasıl ilerleyeceği konusunda bir yol haritası ve yüreklendirmedir; çünkü istisnasız her çocuk başarmak ister. Bu başarıyı sağlayamayanlar yeterli desteği alamayanlardır. Bunu sağlamanın yolu da o öğrenciyi bir nota indirgemekten değil, ona özel bir destek sağlamaktan geçer.

Neden bir beyaz kağıt başarının ya da başarısızlığın temel göstergesidir?
Neden bir beyaz kağıt başarının ya da başarısızlığın temel göstergesidir?

Karne Öğrenme Mutluluğunu Engeller

O zaman neden bu kadar çok önemseriz karnelerdeki notları? Neden bir çocuğun öğrenme çabasının kanıtı sayarız? Dikkatimizi sadece standart pekiyilere, iyilere ya da kuru rakamlara yönlendirip, eğitim hayatı boyunca bir öğrencinin yaşama ihtimali olan binlerce öğrenme fırsatını es geçmemize neden olan  o buyurgan beyaz kağıt neden başarının ya da başarısızlığın temel göstergesidir?

Ya da şöyle soralım; eğitimin tüm tarafları; öğretmenler, idareciler, anne babalar, sadece notları önemser ve okul hayatını yazılı notlarından, deneme sınavlarındaki netlerden, sınav listelerinden ibaret sayarken çocuklarımızdan ‘gerçek öğrenmeye’ odaklanmaları beklemek adil olabilir mi?

Veliler önemli olanın öğrenmek değil, yüksek notlar olduğunu tutumlarıyla gösterirler.
Veliler önemli olanın öğrenmek değil, yüksek notlar olduğunu tutumlarıyla gösterirler.

Neyin Önemli Olduğunu Ebeveynler Gösterir

Oysa içten içe hepimiz çocukların sonuç ya da not için değil; merak ederek, eğlenerek, yaparak öğrendiklerinde daha başarılı olduklarını biliriz. Sadece değerlendirmeye, yarıştırmaya ve sıralamaya odaklanmış bir eğitim sisteminin gerçekten öğretemeyeceğini de…

Biliriz de evlerimizde çok daha başka şeyler yaparız: Yüksek not alınması için anne babaların bitirdiği projeler, sınav gecesi çocuklarla birlikte ezberlenen ve ertesi gün unutulan konular, internetten kopyalanan kitap özetleri ya da sınav netlerinden başka hiçbir şeyin konuşulmadığı akşam yemekleri  çocuklarımıza hep aynı mesajı verir: Önemli olan öğrenmek değil, yüksek not almaktır.

Sınav Performansı Değil Öğrenme Merakı

Biz notlara önem verdikçe, öğrenciler öğrenmenin değil, yüksek not almanın yollarında uzmanlaşırlar. Kitapları ezberler, sınıftaki bilgiyi tartışmasız kabul eder, yorumlamadan, üzerinde düşünmeden tekrar ederler. Sadece birkaç hafta sonra hiç hatırlamayacakları konulardan yüksek not alabilir, başarılı görülebilir ama aslında kendilerini kandırırlar.

İyi bir eğitim sisteminin değerlendirmesi gereken anlık bir sınav performansı değil, öğrencinin öğrenme becerisi, merakı ve isteğidir. Çocuklarımızın dikkatini  karnelerdeki notlardan, bilgiye; sınav sıralamalarından ekip çalışmasına; öğretmeni direktif veren, eleştiren birinden bir öğrenme lideri haline getirmeden bu değişimin ilk adımlarını bile atamayız. Öğrenmenin sadece notlara indirgendiği böyle sistemlerle, bilen, üreten kuşaklar yaratamayız.

Bunu düzeltmezsek yavaş yavaş bir kısır döngü haline gelir eğitim. İşte tam da bu yüzden karnelere sarılırız. Gerçek öğrenmenin olmadığını bilir hiç olmazsa karnelerde durumu kurtarmak isteriz. Karneleri alınca evlerde hayatı durdurur; notlara göre umutları, kaygıları tazeler; kazanan kaybeden listelerini yenileriz. Çünkü öğrenmeye değil, sadece notlara önem veririz!

Etiketler: akademik başarı, karne, neden küçük çocuklara not vermemeliyiz, öğrenci değerleme

İlginizi Çekebilir

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin

Eğitim Kolektifi’nin Büyümesine Destek Olun!

İçeriklerimizi beğeniyorsanız daha fazla okuyucunun bize ulaşmasına destek olun.
Bizi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Takip Edin, Beğenin, Paylaşın.

Takipte Kalın!

Facebook sayfamızı beğenin ve yeni yazılarımızdan haberdar olun.

Reklam

Yazar Hakkında

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

milli eğitim bakanı olsaydım kitap
eğitim kolektifi milli eğitim bakanı olsaydım kitap satın al

Milli Eğitim Bakanı Olsaydım

Orijinal fiyat: 150 ₺.Şu andaki fiyat: 90 ₺.

Ahmet Yıldız, Ayşegül Kanal, Cem Demirayak, Gözde Durmuş, Engin Karadağ, Erdal Atıcı, Erdal Küçüker, Esergül Balcı, Fevziye Sayılan, Feyzi Coskun, Gökçe Güvercin-Seçkin, Gözde Durmuş, Hasan Aydın, M. Cansu Balcı, Meral Uysal, Mustafa Gazalcı, Niyazi Altunya, Nurcan Korkmaz, Orhan Özdemir, Reşide Kabadayı, Rıfat Okçabol, Selen Balcı, Ş. Erhan Bağcı, Vildan Özdemir
Eğitim Kolektifi Yayınları
Reklam

En Yeniler

En Popüler

Dosyalar

Reklam