Kaç Yaşında Hangi Okula Başlanır? İlkokula Başlama Yaşı Kaçtır?

Aileler İçinGenel
2021 okula başlama yaşı
A+ A-

Son zamanlarda okula başlama yaşı ile en merak soruların başında 2020 ve 2021 okula Başlama Yaşı? Anaokuluna başlama yaşı? İlkokula başlama yaşı? 69 ay kaç yaşında? 72 ay kaç yaşında? geliyor. Bu yazımızda tüm bu soruların cevaplarını vermeye çalıştık.

Çocuğunuz kaç aylıkken hangi eğitim kurumuna başlayacak? Milli Eğitim Temel Kanunun 22. maddesine ve Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğine göre 2021-2022 eğitim öğretim yılında çocuklarımızın hangi okula başlayacağına dair bilgiler aşağıda sunulmuştur.

Anaokulu Nedir? Anaokuluna Başlama Yaşı Kaçtır?

Anaokulu, ilk öğrenim çağına henüz gelmemiş 2-6 yaş arasındaki çocukları hayata ve eğitime hazırlamak ve temel becerileri kazandırmak amacıyla hizmet veren eğitim kuruluşudur. Anaokulları bağımsız kurumlardır; ilkokullara bağlı değildirler. Bu kurumların bir bölümü Milli Eğitim Bakanlığına bir bölümü de Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlardır.

Anaokuluna başlama yaşı 48-66 aydır. Peki anaokuluna başlama yaşı nasıl hesaplanmalıdır? Çocuğunuzun okula başlayacağı yılın Eylül ayı sonu itibarıyla 36 aylıktan itibaren 68 aylığa kadar olması durumunda çocuğunuz anaokuluna devam edebilir. Yani 36 ayını tamamlayan ve 68 ayını doldurmayan çocukları anaokuluna kayıt yaptırabilirler.

Anaokulu veya gündüz bakım evine başlama yaşı 37-66 aydır ve 36 ayını tamamlayan özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar için okul öncesi eğitim zorunludur.

Anasınıfı Nedir? Anasınıfına Başlama Yaşı Kaçtır?

Beş yaşını bitirmiş çocukları ilköğretime hazırlayan ve ilköğretim okullarına bağlı olarak çalışan eğitim kurumlarına anasınıfı adını veriyoruz.

Okula başlayacağı yılın Eylül ayı sonu itibarıyla 57 ayını dolduran ve 68 ayını doldurmayan çocuklar anasınıfına devam eder. Ayrıca bir sonraki eğitim ve öğretim yılında ilkokula başlayacak çocukların kaydı yapıldıktan sonra fiziki imkânları yeterli olan ana sınıflarına 45 – 56 aylık çocuklar da kaydedilebilir.

İlkokula Başlama Yaşı Kaçtır?

Milli Eğitim Temel Kanunun 22. maddesine ve Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ne  göre ilkokul birinci sınıfa başlama koşulu 69 ayı doldurmuş olmaktır. Kayıtların yapıldığı yılın Eylül ayı sonunda 66 ayını dolduran çocuklar ilkokula başlar. Ayrıca gelişim yönünden ilkokula hazır olduğu anlaşılan 60-66 ay arası çocuklardan, velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir. Yani:

  • 2021 Eylül ayının sonu itibari ile 69 ayını tamamlayan çocukların kayıtları otomatik olarak İlkokul 1. sınıfa yapılır.
  • 2021 Eylül ayı itibariyle 69 – 70 – 71 aylık çocukların okul kayıtları bir yıl ertelenebilir (Anne yada babası dilekçe verecek). Bu çocuklar isterlerse ana sınıfına gidebilirler.
  • 2021 Eylül ayı itibariyle  66 – 67 – 68 ayını tamamlayan çocukların velileri isterlerse dilekçe ile 1. sınıfa kayıt ettirebilir.
  • 2021 Eylül ayı itibariyle  72 aydan daha büyük çocuklar her durumda kayıt yaptırmak zorundadır. Hiçbir surette erteletme hakları yoktur. Sağlık raporu vs. geçersizdir.

Dilerseniz 2021 – 2022 Eğitim Öğretim yılında ilkokula başlama yaşını aşağıdaki listeden de inceleyebilirsiniz.

  • 2014 Ekim :  83 Aylık – 1. Sınıfa zorunlu
  • 2014 Kasım : 82 Aylık – 1. Sınıfa zorunlu
  • 2014 Aralık :  81 Aylık – 1. Sınıfa zorunlu
  • 2015 Ocak : 80 Aylık – 1. Sınıfa zorunlu
  • 2015 Şubat :  79 Aylık – 1. Sınıfa zorunlu
  • 2015 Mart : 78 Aylık – 1. Sınıfa zorunlu
  • 2015 Nisan : 77 Aylık – 1. Sınıfa zorunlu
  • 2015 Mayıs :  76 Aylık – 1. Sınıfa zorunlu
  • 2015 Haziran ayında doğanlar : 75 aylıktır zorunlu
  • 2015 Temmuz ayında doğanlar : 74 aylıktır zorunlu
  • 2015 Ağustos  ayında doğanlar : 73 aylıktır zorunlu
  • 2015 Eylül ayında doğanlar : 72 aylıktır zorunlu
  • 2015 Ekim ayında doğanlar : 71 aylıktır, İlkokula zorunlu  (Ancak velisinin dilekçesi  ile ana sınıfına da gidebilir)
  • 2015 Kasım ayında doğanlar : 70 aylıktır, İlkokula zorunlu  (Ancak velisinin dilekçesi  ile ana sınıfına da gidebilir)
  • 2015 Aralık ayında doğanlar : 69 aylıktır, İlkokula zorunlu  (Ancak velisinin dilekçesi  ile ana sınıfına da gidebilir)
  • 2016 Ocak ayında doğanlar : 68 aylıktır, Ana Sınıfına kayıt olabilir. Veli dilekçesiyle 1. sınıfa gidebilir.
  • 2016 Şubat ayında doğanlar : 67 aylıktır, Ana Sınıfına kayıt olabilir. Veli dilekçesiyle 1. sınıfa gidebilir.
  • 2016 Mart ayında doğanlar :  66 aylıktır. Ana Sınıfına kayıt olabilir. Veli dilekçesiyle 1. sınıfa gidebilir.

Dilerseniz çocuğunuzun okula başlama  yaşını hesaplamak için buradan MEB e-okul sistemine ulaşabilirsiniz.

İlkokula Başlama Yaşı Gelen Çocuğun Kayıt Olması Zorunlu mudur?

Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 66, 67 ve 68 aylık olanları velisinin vereceği dilekçe; 68 ayını tamamlamış ve 79 aydan gün almamış olanları ise ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen durum bildirir tek hekim sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir. Bu durumdaki çocukların okul öncesi eğitim kurumlarına öncelikli olarak kayıtları yapılır.

Çocukların okul yönlendirmeleri RAM ( Rehberlik Araştırma Merkezleri) değerlendirmesi sonucunda yapılır. Bunu yaparken çocuğun üstün yararı ve en az kısıtlandırılmış ortamda eğitime başlaması ilkesi gözetilmelidir. Özel gereksinimli çocuklar için temel eğitimde eğitim ortamları şu şekildedir.

69 Aylık Çocuklar Okula başlamak Zorunda mıdır?

69 ayını doldurmuş çocuklar, velileri istemediği takdirde okula kayıt olmak zorunda değiller. Aile bir dilekçe vererek okul kaydını 1 yıl erteleyebilir. Bu durumda 69 ayını doldurmuş çocuklar okul öncesi eğitim kurumlarına kayıt ettirilirler. Dilekçe ile okul kaydı erteleme, yalnızca 69 – 70 ve 71 aylık çocukları kapsamaktadır.

Çocuğunuz okula bu yıl başlıyorsa ‘Neden 1. Sınıf Eğitim hayatının En Önemli yılıdır?’ makalesi de ilginizi çekebilir.

Etiketler: anaokuluna başlama yaşı, anasınıfına başlama yaşı, hangi yaşta hangi okula gidilir, ilkokula başlama ay tablosu, ilkokula başlama yaşı kaçtır

İlginizi Çekebilir

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin

Eğitim Kolektifi’nin Büyümesine Destek Olun!

İçeriklerimizi beğeniyorsanız daha fazla okuyucunun bize ulaşmasına destek olun.
Bizi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Takip Edin, Beğenin, Paylaşın.

Takipte Kalın!

Facebook sayfamızı beğenin ve yeni yazılarımızdan haberdar olun.

Reklam

Yazar Hakkında

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

milli eğitim bakanı olsaydım kitap
eğitim kolektifi milli eğitim bakanı olsaydım kitap satın al

Milli Eğitim Bakanı Olsaydım

90 

Ahmet Yıldız, Ayşegül Kanal, Cem Demirayak, Gözde Durmuş, Engin Karadağ, Erdal Atıcı, Erdal Küçüker, Esergül Balcı, Fevziye Sayılan, Feyzi Coskun, Gökçe Güvercin-Seçkin, Gözde Durmuş, Hasan Aydın, M. Cansu Balcı, Meral Uysal, Mustafa Gazalcı, Niyazi Altunya, Nurcan Korkmaz, Orhan Özdemir, Reşide Kabadayı, Rıfat Okçabol, Selen Balcı, Ş. Erhan Bağcı, Vildan Özdemir
Eğitim Kolektifi Yayınları
eğitim kolektifi milli eğitim bakanı olsaydım kitap satın al

Milli Eğitim Bakanı Olsaydım

90 

Ahmet Yıldız, Ayşegül Kanal, Cem Demirayak, Gözde Durmuş, Engin Karadağ, Erdal Atıcı, Erdal Küçüker, Esergül Balcı, Fevziye Sayılan, Feyzi Coskun, Gökçe Güvercin-Seçkin, Gözde Durmuş, Hasan Aydın, M. Cansu Balcı, Meral Uysal, Mustafa Gazalcı, Niyazi Altunya, Nurcan Korkmaz, Orhan Özdemir, Reşide Kabadayı, Rıfat Okçabol, Selen Balcı, Ş. Erhan Bağcı, Vildan Özdemir
Eğitim Kolektifi Yayınları
Reklam

En Yeniler

En Popüler

Dosyalar

Reklam