Köy Okulları Açılıyor mu? Yeni Karar Neler İçeriyor?

Eğitim PolitikalarıGenel
Köy okulları yeniden açılıyor
A+ A-

 

Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Kolektifi olarak da gündemde tutmaya çaba gösterdiğimiz bir konuda önemli bir adım atılacağını açıkladı: Buna göre 1989 yılından itibaren kademeli olarak kapatılan ve günümüzde sayıların 17 bini bulan kapalı köy okulları yeniden hayat bulması bekleniyor.

Öğrenci Sayısı Sınırı Kalkıyor mu?

MEB açıklamasının en dikkat çekici bölümlerinden biri sayısı kaç öğrenci olursa olsun, nüfusu az ve dağınık olan köy ve benzeri yerleşim yerlerinde köy okullarında ilkokul eğitiminin başlayacak  olması. En az 5 çocuk bulunması durumunda ise ana sınıfı açılabilecek.

Bu gelişmeyi şu bilgi ışığında yorumlamalıyız: Ortaokul ve lise yaşlarındaki çocukların taşımalı eğitimle, kentlerdeki okullara eklemlenmesi, onların akademik gelişimi açısından önemli bir adımdı. Ancak ilköğretim yaşındaki küçük çocukların yerinde eğitim alamaması, onların akademik becerilerini olumsuz şekilde etkileyen önemli bir  faktördü.

Çocuğun ilkokul yaşlarından itibaren uzaktaki bir okula taşınması , -çoğu anaokulu eğitimi almış çocuklardan oluşan- tanımadığı bir sınıfa uyum sağlamaya çalışması onun akademik gelişimini olumsuz etkiliyordu. Bu nedenle, taşımalı eğitim istenenin tersine, küçük çocuklar  için eğitim kapasitesini arttırılmasına değil düşmesine neden oluyordu.

Kapalı Okul Binaları Yaşam Merkezi Olacak…

MEB haberinin bir başka boyutu ise terk edilmiş köy okulu binalarının eğitim birimi olarak kullanılmaya başlanacak olması. MEB bu birimlerin “Köy Yaşam Merkezleri” konseptiyle tarım ve hayvancılık gibi becerilerin de öğretiileceği, farklı alanlarda halk eğitimi kurslarının ve yaz kamplarının yapılacağı bir yaşam merkezi olacağını açıklıyor.

Neden Eleştiriliyordu?

Son 30 yılda dünyada da pek çok devlet köy okullarının kapanmasına karar verdi. Bu kararda kırsaldki nüfus hareketleri önemli bir etkendi.  Türkiye’nin Taşımalı Eğitim uygulaması da bu dönemlerde başlamıştı. Ancak Milli Eğitim Bakanlığının kararlarını sadece maliyet unsurlarına göre şekillendirmesi, uygulamayı çok ilerilere taşıması eğitimin niteliğini düşüren ve çocukların akademik uyumuna sekte vuran önemli bir olumsuzluk halini almıştı.

Köylere Anaokulları Açılıyor

Aynı değişim kapsamında  ana sınıfı, ana sınıfı ve uygulama sınıflarının dersliklerinin binanın giriş katında aydınlık ve güneş alan bölümünde olması kararında değişiklik yapılarak  diğer katlarda da ana sınıfı ve uygulama sınıfı açılabileceğine kararı getiriliyor.

Bilsem Kapsamı Genişliyor

Öte yandan yönetmelik değişikliği BİLSEM açılışlarındaki bina zorunlulukları da  azaltılarak BİLSEM’lerin mevcut okul binalarının müstakil bir bölümünde de açılabilmesine olanak sağlıyor. Böylece özel yetenekli öğrencilere sunulan eğitimin daha da yaygınlaştırılmasına imkânı sağlanıyor.

Etiketler: köy okulları, köy okullarının açılması, MEB

İlginizi Çekebilir

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin

Eğitim Kolektifi’nin Büyümesine Destek Olun!

İçeriklerimizi beğeniyorsanız daha fazla okuyucunun bize ulaşmasına destek olun.
Bizi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Takip Edin, Beğenin, Paylaşın.

Takipte Kalın!

Facebook sayfamızı beğenin ve yeni yazılarımızdan haberdar olun.

Reklam

Yazar Hakkında

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

milli eğitim bakanı olsaydım kitap
eğitim kolektifi milli eğitim bakanı olsaydım kitap satın al

Milli Eğitim Bakanı Olsaydım

90 

Ahmet Yıldız, Ayşegül Kanal, Cem Demirayak, Gözde Durmuş, Engin Karadağ, Erdal Atıcı, Erdal Küçüker, Esergül Balcı, Fevziye Sayılan, Feyzi Coskun, Gökçe Güvercin-Seçkin, Gözde Durmuş, Hasan Aydın, M. Cansu Balcı, Meral Uysal, Mustafa Gazalcı, Niyazi Altunya, Nurcan Korkmaz, Orhan Özdemir, Reşide Kabadayı, Rıfat Okçabol, Selen Balcı, Ş. Erhan Bağcı, Vildan Özdemir
Eğitim Kolektifi Yayınları
Reklam

En Yeniler

En Popüler

Dosyalar

Reklam