Matematikçi Bir Çocuk Yetiştirmek İçin 6 Basit Öneri

Matematik Eğitimi
Matematik Eğitimi
Matematik Seven Çocuklar Yetiştirmek İçin Öneriler

Matematik hayatın temel bilgilerinin başında geliyor. Matematiği iyi kavrayan çocuklar sadece matematik dersinde değil, hayatın diğer alanlarında da daha başarılı olurlar. Neden sonuç ilişkilerini kavrar, problemleri daha kolay çözer, daha iyi çözümler bulurlar.

Zaten, matematik sadece rakamlar, işlemler ya da karmaşık problemler değildir. Çevremizdeki her şey matematikle iç içedir. Bizler matematiği gündelik hayatın içinden çekip, yapay problemler haline getirdiğimiz ölçüde çocuklarımızın matematikten korkmalarına neden olur; gündelik hayata kattığımız ölçüde de çocuklarımıza  matematiği sevdiririz.

Matematiği seven bir çocuk yetiştirebilmenin ilk adımlarından birisi çocuğun küçük yaşlarda sayılarla tanışmasını, işlemlerin mantığını ve hayattaki yerini anlamasını sağlamaktır. İşte bunu yapmak isteyen ebeveynler için basit ve kolayca uygulanabilecek matematik öğretmen teknikleri sunuyoruz.

Matematiği günlük hayatın, oyunların, şarkıların, eğlencenin içine katabilirsiniz.
Matematiği günlük hayatın, oyunların, şarkıların, eğlencenin içine katabilirsiniz.

Matematiği Süsleyin

Matematiği küçük çocuğunuza ciddi, sıkıcı, zor, ulaşılmaz bir şey gibi göstermeyin. Daha ilk günlerden matematiğin doğal, hayatın içinden ve eğlenceli olduğunu sezdirin. Örneğin sayıları şarkılarla öğretin; her sayıyı bir hayvan karakterine benzetin, büyük öğrenme hedefleri koymayın, birkaç hafta içinde 100’e kadar saymasını istemeyin, hata yaptığında kaşlarınızı kaldırarak ciddileşmeyin.

Erken yaşlarda işlem mantığını öğretmek için parmaklarla sayabilirsiniz.
Erken yaşlarda işlem mantığını öğretmek için parmaklarla sayabilirsiniz.

Önce Parmaklarla Başlayın

Sayıları öğrendikten sonra, basit dört işlem denemeleri yapabilirsiniz. Çocuklar 6 yaşına kadar hesaplarını parmaklarıyla yapmaya ihtiyaç duyarlar. Kendilerini güvende hissetmeleri ve işlem yapmaktan ürkmemeleri için parmak hesabını destekleyin.

Yavaş yavaş matematiği hikayeleştirin. Sadece işlem soruları sormak yerine (iki kalem, üç kalem daha kaç kalem eder?) basit problem metinleri oluşturabilirsiniz. (Kalem kutumdaki dört boya kalemlime altı yeni kalem eklersem kaç kalemim olur?) gibi.

Sonra Akıldan İşlemleri Özendirin

Bununla birlikte çocuğunuzun okulla birlikte parmak hesabından vazgeçmesi önemlidir. Önce basit, sonra da giderek karmaşıklaşan  problemlerle akından hesap yapılmasını destekleyin.

Problem çözmek için özel zamanlar, masa başı çalışmaları beklemeyin. Her fırsatta küçük problemler çözmeye çalışın.

Matematiği Oyunlaştırın

Bununla birlikte çocuğunuz sürekli akıldan matematik problemleri cevaplama düşüncesine kızmaya başlayacaklardır. Siz de matematiği oyunlaştırın. Kutu oyunlarının sayısal olanlarını seçin. İskambil kağıtlarıyla saymalı oyunlar geliştirin. Bellek oyunları, satranç, dama gibi matematik sezgisini geliştirecek oyunlardan da destek alın.

Alışverişin ne kadar tutacağını çocuklarınızla birlikte hesaplayabilir, onlara akıldan işlemler yaptırabilirsiniz.
Alışverişin ne kadar tutacağını çocuklarınızla birlikte hesaplayabilir, onlara akıldan işlemler yaptırabilirsiniz.

Sayıları Hayatın İçine Taşıyın.

Akıldan soyut problemler çözmek yerine matematiği hayatın içine taşıyın. Saati çocuklarınıza sorun ve zamanlama tahminleri yaptırın. Hava sıcaklığını, akraba telefonlarını, evin termostatının derecesini, günün tarihini onların sorumluluk alanına yazın. Bozuk paraları onlara saydırın. Alışverişi listesini ellerine verip ne kadar paraya ihtiyaç duyabileceğinizi hesaplattırın. Böylece matematiğin amacını ve geçerliliğini kavrattırın.

Ağzınızdan Çıkanlara Dikkat Edin.

Pek çok çocuk matematiğin çok zor hatta imkansız bir konu olduğunu daha okula bile başlamadan, kendi ailesinden öğrenir. Anne babalar ‘benim hiç matematik kafam yoktu’, ‘her sınav bir kabustu, aman sen dikkat et’ gibi iyi niyetli cümlelerle çocuklarına örtülü bir ‘matematik zordur’ mesajı verir ve çocuklarının buna inanmasını sağlarlar.

Bu nedenle ağzınızdan çıkacaklara dikkat edin. Çocuğunuzun küçük başarılarını fark edin, cesaretlendirin.

Etiketler: aile, aylin göçmen, çocuk, çocuk eğitimi, çocuk yetiştirme, çocuklarla iletişim, eğitim, matematik, matematik fobisi, matematik korkusu, matematik ve çocuk, okul öncesi matematik

İlginizi Çekebilir

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin

Eğitim Kolektifi’nin Büyümesine Destek Olun!

İçeriklerimizi beğeniyorsanız daha fazla okuyucunun bize ulaşmasına destek olun.
Bizi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Takip Edin, Beğenin, Paylaşın.

Takipte Kalın!

Facebook sayfamızı beğenin ve yeni yazılarımızdan haberdar olun.

Reklam

Yazar Hakkında

Yorumlar

milli eğitim bakanı olsaydım kitap
eğitim kolektifi milli eğitim bakanı olsaydım kitap satın al

Milli Eğitim Bakanı Olsaydım

Orijinal fiyat: 150 ₺.Şu andaki fiyat: 90 ₺.

Ahmet Yıldız, Ayşegül Kanal, Cem Demirayak, Gözde Durmuş, Engin Karadağ, Erdal Atıcı, Erdal Küçüker, Esergül Balcı, Fevziye Sayılan, Feyzi Coskun, Gökçe Güvercin-Seçkin, Gözde Durmuş, Hasan Aydın, M. Cansu Balcı, Meral Uysal, Mustafa Gazalcı, Niyazi Altunya, Nurcan Korkmaz, Orhan Özdemir, Reşide Kabadayı, Rıfat Okçabol, Selen Balcı, Ş. Erhan Bağcı, Vildan Özdemir
Eğitim Kolektifi Yayınları

Boş Ayna

Orijinal fiyat: 149 ₺.Şu andaki fiyat: 120 ₺.

Karyl McBride
Okuyan Us Yayınları
Reklam

En Yeniler

En Popüler

Dosyalar

Reklam