Montessori İle Geleneksel Eğitim Arasındaki 7 Fark

Sınıf Yönetimi
Sınıf Yönetimi
Montessori İle Geleneksel Eğitim Arasındaki 6 Fark

Montessori tekniği hakkında bilgi toplamak isteyenler çoğunlukla Maria Montessori’nin kim olduğu ve geliştirdiği eğitimi hangi ilkelere dayandırdığı konusunda tanımlayıcı bilgilerle karşılaşır. Oysa bu bilgiler sınıflarda ne yaşandığını anlamamıza pek de yardımcı olamaz; çünkü eğitim dendiğinde çoğumuzun aklına gelen geleneksel sınıflar ve öğretmen yönetimindeki klasik eğitimdir. Bu yüzden de kendi bildiğimiz sınıflardan daha farklı bir sınıfı hayal etmekte ve Montessori’yi anlamakta zorluk çekeriz.

Bu nedenle bu makalede Montessori Eğitiminin ne olduğunu değil, geleneksel eğitimden hangi uygulamalarla ayrıldığını anlatmayı amaçladık. İşte Montessori tekniği ile geleneksel sınıf eğitimi arasındaki 7  önemli fark:

Montessori tekniğinde sınıf içi etkinlikler pasif öğrenme süreçlerini değil kişisel keşifleri geliştirecek şekilde tasarlanır.
Montessori tekniğinde sınıf içi etkinlikler pasif öğrenme süreçlerini değil kişisel keşifleri geliştirecek şekilde tasarlanır.

Geleneksel eğitim akademik başarıyı, Montessori bütünsel gelişimini hedefler.

Dünyanın hemen her köşesindeki okulların amacı çocuklara müfredat adı verilen önceden belirlenmiş bilgileri kavratmaktır. Klasik anlamdaki başarının temel kriteri çocuğun en kısa sürede, en fazla bilgiyi içselleştirmesiyle ölçülür.

Bundan farklı olarak Montessori  tekniğinin hedefi çocuğun fiziksel, ruhsal, sosyal, zihinsel ve duygusal bütünlüğünü ve gelişimini sağlamaktır. Sınıf içi etkinlikler pasif öğrenme süreçlerini değil kişisel keşifleri geliştirecek şekilde tasarlanır. Çocuk, sadece akademik başarısıyla değil, tüm beceri ve tutumlarıyla bir bütün olarak kabul edilir.

Bunun yanı sıra Montessori uygulamaları çocuğun yeterlilik (ben bunu yapabilirim) öz-disiplin (kendi sınırlarımı koyabilirim) ve  sosyal farkındalık (çevremle ilişkilerimi yönetebilirim)  becerilerini de geliştirmeyi önemser.

Montessori'nin hedefi çocuğun fiziksel, ruhsal, sosyal, zihinsel ve duygusal bütünlüğünü ve gelişimini sağlamaktır.
Montessori’nin hedefi çocuğun fiziksel, ruhsal, sosyal, zihinsel ve duygusal bütünlüğünü ve gelişimini sağlamaktır.

Geleneksel eğitim kural, Montesori seçme hakkı sunar.

Geleneksel sınıfların ana malzemesi, sınıfın büyük kısmını kaplayan sıralardır. Öğrenciler burada belirli bir düzen içinde yerleşir, derslerini oturarak ve not tutarak dinlerler.

Montessori sınıflarının tasarımı ise öğrencilere özgürlük ve seçim duygusu verecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sınıflarda standart sınıf sıraları yoktur. Öğrenciler faaliyet köşelerinde, küçük masalarda ya da yerde çalışırlar. Malzemeleri diledikleri gibi seçer ve kendi öğrenme alanlarının sınırlarını kendileri belirlerler. Öğrenme materyalleri erişilebilir raflarda sergilenirken, öğrencinin de ihtiyacı dahilinde gidip rahatça materyali kullanabilmesi özgürlüğünü ona sunar.

Geleneksel eğitim sınıfa,  Montessori bireye eğitim verir.

Geleneksel sınıflarda öğretmen bilgiyi sınıftaki herkese aynı anda anlatır. Bu anlatım çoğunlukla tahtada yapılan bir sunumu içerir. Bilgi sunumunun ardından da öğrencilerle ortak etkinlikler yaparak öğrenmenin pekiştirilmesini sağlar.

Oysa Montessori tekniğinde öğretmen her çocuğun farklı düzeylerde ve farklı etkinliklerle öğreneceğinin farkındadır. Öğrencilerin akademik eğilim ve düzeyleri ayrı ayrı gözlemlenir ve yönlendirilir. Amaç çocukların gerçek dünyaya adım attıklarında, kendi potansiyellerinin farkında, öğrenme ve gelişime açık, sosyal ilişkileri gelişmiş kişiler olmalarını desteklemektir.

Daha önemlisi pek çok Montessori sınıfında öğrenciler, matematik mi, bir deney mi yoksa sözcüklerle bir çalışma mı yapacağına kendisi karar verir. Öğretmen sınıfa liderlik etmek yerine öğrencilerin bireysel öğrenme rehberi olarak kabul edilir.

Montessori sınıflarında öğrenciler oturmak istedikleri yere kendileri karar verir; sınıf içindeki farklı çalışma köşelerinde çalışabilirler.
Montessori sınıflarında öğrenciler oturmak istedikleri yere kendileri karar verir; sınıf içindeki farklı çalışma köşelerinde çalışabilirler.

Geleneksel eğitimde kural ve sınırlar, Montessori’de özgürlükler vardır.

Geleneksel eğitimde ders programı eğitim yılı başında belirlenir ve büyük değişiklikler olmadan bütün yıl boyunca uygulanır. Derslerin ve teneffüslerin kaç dakika süreceği, hangi dersin kaç saat olacağı hatta sınıflarda her öğrencinin nereye oturacağı bellidir.

Bir Montessori sınıfında ise öğrenci hangi dersi, hangi konuyu öğrenmek istediğine kendisi karar verebilir. Sınıfın farklı alanlarında, farklı çalışmalar sürdürülebilir. Öğrenciler nereye oturmak istediklerine kendileri karar verir; sınıf içindeki farklı çalışma köşelerinde çalışabilirler. Bununla birlikte bu özgürlükler de belirli sınırlar çerçevesinde kullanılır.

Montessori sınıflarında aynı zamanda yaşam becerilerinin de öğretilmesi hedeflenir.
Montessori sınıflarında aynı zamanda yaşam becerilerinin de öğretilmesi hedeflenir.

Geleneksel eğitimde bilgi hazır verilir, Montessori’de bilgi keşfedilir.

Geleneksel eğitimde öğretmenler, anlattıkları bilgilerin tartışmasız şekilde kabul edilmesi ve öğrenilmesi gerektiğine inanırlar. Öğretmenin otoritesi ve bilginin tartışılmazlığı, geleneksel eğitimin en güçlü ilkesidir.

Oysa montessori sınıflarında elden geldiğince öğrencinin bilgiyi kendisinin  sorgulaması, keşfetmesi beklenir. Öğretmen çocuklara tartışılmaz bilgiyi sunmak yerine, onlara öğrenmekte kullanabilecekleri malzemeleri sunan bir rehberdir.

Montessori sınıflarında aynı zamanda yaşam becerilerinin de öğretilmesi hedeflenir. Bu sınıflarda çocuklar örneğin kendi çalışma alanlarının temizliğini yapar, belirli görevleri üstlenir böylece hayata da hazırlanırlar. Daha büyük yaşlardaki çocuklar için ise gazete çıkarma, küçük tamiratlar yapma, bir iş kurma, satış yapma ya da kendi bütçelerini oluşturma v.s. çalışmaları yapılır.

Montessori sınıflarında ise ortalama bir sınıfa göre çok daha fazla malzeme vardır.
Montessori sınıflarında ise ortalama bir sınıfa göre çok daha fazla malzeme vardır.

Geleneksel eğitim kitaplarla, Montessori gerçek malzemelerle öğretir.

Geleneksel sınıfların en önemli öğrenme malzemesi kitaplardır. Öğrenciler, deneyerek değil okuyarak öğrenirler.

Montessori sınıflarında ise ortalama bir sınıfa göre çok daha fazla malzeme vardır. Kitaptan soyut bir öğrenme yerine, özel tasarlanmış malzemelerle dokunarak, deneyerek ve problem çözerek öğrenme gerçekleşir.

Geleneksel eğitim not vererek, Montessori çocuğun özyeterlilik duygusunu geliştirerek ilerler.

Geleneksel sınıflarda başarının en önemli kriteri öğretmenin yorumudur. Öğrencinin gelişimi öğretmen tarafından yorumlanır, eksikler ve gelişim hedefleri belirlenir. Notlar, sınav sıralamaları bir öğrencinin başarısını gösteren en önemli göstergelerdir.

Montessori ise çocuklarda özyeterlilik duygusu geliştirmeyi hedefler. Not yoktur. Ödül-ceza, başarı sıralamaları yoktur. Öğrenciler becerilerini, yeteneklerini geliştirdikçe öğrencinin gelişim hedefleri sağlanmış olur. Böylece hedeflenen yaratıcı, fikir geliştiren, seçim yapan ve sorumluluk üstlenen çocuklar yetiştirme amacı da gerçekleşmiş olur.

Etiketler: montessori ile geleneksel eğitim arasındaki farklar, montessori ne öğretir, montessori sınıfları nasıldır, montessori tekniği nedir, montessoride not yok

İlginizi Çekebilir

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin

Eğitim Kolektifi’nin Büyümesine Destek Olun!

İçeriklerimizi beğeniyorsanız daha fazla okuyucunun bize ulaşmasına destek olun.
Bizi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Takip Edin, Beğenin, Paylaşın.

Takipte Kalın!

Facebook sayfamızı beğenin ve yeni yazılarımızdan haberdar olun.

Reklam

Yazar Hakkında

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

milli eğitim bakanı olsaydım kitap
eğitim kolektifi milli eğitim bakanı olsaydım kitap satın al

Milli Eğitim Bakanı Olsaydım

Orijinal fiyat: 150 ₺.Şu andaki fiyat: 90 ₺.

Ahmet Yıldız, Ayşegül Kanal, Cem Demirayak, Gözde Durmuş, Engin Karadağ, Erdal Atıcı, Erdal Küçüker, Esergül Balcı, Fevziye Sayılan, Feyzi Coskun, Gökçe Güvercin-Seçkin, Gözde Durmuş, Hasan Aydın, M. Cansu Balcı, Meral Uysal, Mustafa Gazalcı, Niyazi Altunya, Nurcan Korkmaz, Orhan Özdemir, Reşide Kabadayı, Rıfat Okçabol, Selen Balcı, Ş. Erhan Bağcı, Vildan Özdemir
Eğitim Kolektifi Yayınları
sevdalı bulut nazım hikmet kitap

Sevdalı Bulut

Orijinal fiyat: 115 ₺.Şu andaki fiyat: 100 ₺.

Nazım Hikmet
Yapı Kredi Yayınları
Reklam

En Yeniler

En Popüler

Dosyalar

Reklam