“Müziksiz Bir Hayat Hatadır!”* Çünkü…

Genel
Genel

 

Başlamadan önce:

  • Ait olma arzusu temel bir insan motivasyonudur.
  • Oksitosin, başkalarıyla sosyal olarak bağlı hissetme duygusuna katkıda bulunur.
  • İnsanlar birlikte şarkı söylediğinde oksitosin salgılanır.

 

“Müziksiz bir hayat hatadır!” Pek çoğumuz Nietzsche’nin bu sözünü bilir, sever ve doğru olduğunu biliriz.  Müzik hayatlarımızı güzelleştirir. Yaşama gücümüzü tazeler. Peki ama bütün bunlar nasıl olur? Müziğin üzerimizde basıl bir fizyolojik etkisi vardır?

Müzik İnsanları Birleştirir

Ait olma ihtiyacı, en temel ve güçlü insan ihtiyaçlarından biridir. Sosyal bağlantı, sağlıklı ve mutlu bir yaşamın anahtarıdır. Kronik izolasyon duygularının sağlık üzerindeki etkisi, yüksek tansiyon, egzersiz eksikliği, obezite ve sigara içmenin etkisiyle benzerdir.

Müzik, bireyleri bir araya getiren, güven ve empati veren; kaygıyı azaltan güçlü bir araçtır. Birlikte dans edip şarkı söylediğimizde, herkesin ortak niyetler ve ortak bir hedefle birlikte hareket ettiğini ve bir topluluk duygusunun oluştuğunu biliriz.

Ayrıca müzik, fiziksel mesafenin üstesinden gelebilecek kolektif bir deneyimdir. Örneğin COVID-19 krizi, sosyal mesafeli bir dönemde müziğin nasıl etkili bir sosyal bağlantı aracı olabileceğinin açık bir örneğidir. Salgının Avrupa’da başladığı ilk günlerde dünya, İtalyanların birlikte ulusal marşı söylemek ve enstrüman çalmak için balkonlarına çıkışlarını izledi. Napoli’de bir apartman kompleksinin balkonları, sakinlerin birlikte şarkı söylediği sahneler haline geldi.

Ve Sahnede Oksitosin Var…

Genellikle “güven hormonu” veya “aşk hormonu” olarak adlandırılan oksitosin, sevgi ve sosyal bağa yanıt olarak beyin ödül sistemini (neşe ve zevk) geliştirir ve uzun süreli bir ilişkiye katkıda bulunur. Bu hormonun doğum sırasında emzirmeyi uyarmak için de önemli olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda oksitosin beyin üzerinde sakinleştirici bir etki yapar ve tüm canlılarda pozitif sosyal bağların oluşumunu kolaylaştırır.

Yatıştırıcı müzik beyinde oksitosin salgılanmasını sağlar. Müzik, insanlar arasında sosyal bağ kurmayı kolaylaştırır.  Müzikle ilgili etkinlikler (dans ve şarkı söyleme) daha büyük sosyal ağların oluşumunu teşvik eder ve bireylerin kişisel bilgilerini açıklamadan etkileşim kurmaları ve deneyimlerini paylaşmaları için güvenli bir yol sağlar.

Ninnilerde Endorfin Var!

Müzik yapmak, çabalarımızı koordine etmeyi içerir. Başka bir kişiyle koordineli hareket (dans) yapmak, beyinde endorfin salınmasıyla bağlantılıdır; bu, birlikte müzik yaptığımızda neden bu olumlu, sıcak duyguları aldığımızı açıklayabilir. Böylece, yeni doğum yapmış annelerin yeni doğan bebeklerini yatıştırmak için neden sıklıkla ninni söylediklerini de açıklamış oluruz. Şarkı söylemek, oksitosin salınımı yoluyla bağlanmayı teşvik etmeye yardımcı olabilir.

Kortizol strese katkıda bulunan bir hormondur. Ve insanlar birlikte şarkı söylediğinde ve gruplar halinde müzik dinlediğinde beyinde azalır. Oksitosin ayrıca uyuşturucu zevkini ve stres duygularını azaltabilir. Yetişkinlikte güçlü sosyal bağların varlığının, uyuşturucu kullanımına karşı savunmasızlığı azalttığı bilinmektedir.

Özetle oksitosin, sosyal etkileşimlerde ve sosyal bağlanmada büyük rol oynayan bir hormondur. Müzik etkinliklerine katılım, özgüven ve güven eksikliği yaşayan, kendini sosyal olarak dışlanmış hisseden bireylere yardımcı olabilir. Bu nedenle, zihinsel sağlığı potansiyel olarak geliştirmek için izolasyon dönemlerinde birlikte müzik yapmak teşvik edilmelidir.

 

Bu makale psychologytoday.com adresinde yayınlanmış “How Music Brings People Together?” adlı makaleden Bingül Uzel Kemiksiz tarafından uyarlanmıştır.

 

 

 

Etiketler: müzik ve fizyoloji

İlginizi Çekebilir

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin

Eğitim Kolektifi’nin Büyümesine Destek Olun!

İçeriklerimizi beğeniyorsanız daha fazla okuyucunun bize ulaşmasına destek olun.
Bizi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Takip Edin, Beğenin, Paylaşın.

Takipte Kalın!

Facebook sayfamızı beğenin ve yeni yazılarımızdan haberdar olun.

Reklam

Yazar Hakkında

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

milli eğitim bakanı olsaydım kitap
eğitim kolektifi milli eğitim bakanı olsaydım kitap satın al

Milli Eğitim Bakanı Olsaydım

90 

Ahmet Yıldız, Ayşegül Kanal, Cem Demirayak, Gözde Durmuş, Engin Karadağ, Erdal Atıcı, Erdal Küçüker, Esergül Balcı, Fevziye Sayılan, Feyzi Coskun, Gökçe Güvercin-Seçkin, Gözde Durmuş, Hasan Aydın, M. Cansu Balcı, Meral Uysal, Mustafa Gazalcı, Niyazi Altunya, Nurcan Korkmaz, Orhan Özdemir, Reşide Kabadayı, Rıfat Okçabol, Selen Balcı, Ş. Erhan Bağcı, Vildan Özdemir
Eğitim Kolektifi Yayınları
Reklam

En Yeniler

En Popüler

Dosyalar

Reklam