Dünyada Öğretmenler Artık Not vermiyor!
Teknoloji ve sosyal medya eğitimi dönüştürmeye devam ediyor. Bilgiyi iyi yöneten okullarda, sınıflar üretim merkezleri haline gelmeye başladı; STEM laboratuvarları öğrencilerin taşıdığı ya da ürettiği çeşit çeşit araçla dolu. Öğretmenler artık tahta başında daha az zaman harcıyor daha çok sınıf içindeki heyecanlı hareketi ve değişimi izlemeye çalışıyorlar. Dünyada teknoloji alanında neler olduğunu fark eden okullar, öğretmenler ve aileler eğitimin bu cesur yeni dünyasında kendilerine yer bulmaya çalışıyorlar.
Öte yandan hızla değişen teknoloji beraberinde pedagojinin de sınırlarını zorluyor. Bence teknolojinin yanı sıra eğitimcilerin benimsemeleri gereken bir başka değişim daha var. Son yıllarda yüzlerce öğretmen tarafından benimsenen ama hala binlerce öğretmene ulaşması, anlatılması gereken bir büyük hareket: Notsuz Sınıflar.
Yazı İçeriği
Notsuz sınıflarda öğrenme nasıl oluyor diye düşünüyor olabilirsiniz. Oysa bu yolla çok başka bir sınıf yaratmak mümkün. Gelin öğretmenlerin sayılar, harfler, yüzdeler, renkler ya da başka hiçbir şekilde öğrencilerin performansının etiketlemediği; öğrenci gelişim kartlarının olmadığı, sınavların çok eskilerde kalmış nostaljik bir tekniğe dönüştüğü bir okul hayal edin.
Notsuz bir sınıfta yıllardır bildiğimiz her şeyin tepetaklak olacağını düşünebiliriz. Bu sınıflarda geleneksel ‘başarı’ kavramı yok olur; kitapları ya da öğretmenlerin sözlerini ezberleyerek kendilerini gösteren öğrenciler; sadece kendi sözünün doğruluğunu savunan eğitimciler güçlerini kaybederler. Öğrenciler sınavlar için çalışmak yerine kendi önceliklerini tasarlar; yaratıcılık, merak ve hayal güçlerine göre ilerler ve bu da öğretmenleri öğrencilerinin başarısını değerlendirebilmek için yeni yollar aramaya zorlar.
Bu yazdıklarım size gerçekçi olmayan bir teknik gibi gözüktüyse notsuz sınıfların şimdiden oluşturulduğunu ve etkileyici sonuçlar vermeye başladığını söylemeliyim. Hatta Birleşik Devletler’de binlerce öğretmen öğrenmenin ölçülmesine ilişkin yeni teknikleri tasarlayan büyük bir hareketi başlattılar.
Öğretmenler Not Vermiyor (Teachers Throwing Out Grades) adlı facebook grubunun 8000 üyesi günlük olarak notsuz sınıflara dair fikirlerini, stratejilerini ve başarı öykülerini paylaşıyorlar. Bazı öğretmenler öğrenci değerlendirme tekniklerinin değişmesi konusunda yöneticileri de ikna etmeye çalışırken, bazı öğretmenler okullarında not verilmeden değerlendirilen pilot sınıflar oluşturmaya başladılar.
Ben öğretmen olarak not vermekten vazgeçeli 10 yıldan fazla oldu. Bir dönem sınıftaki öğrencilerimin yarısından fazlası geçer not alamayınca not vermenin nasıl tek taraflı bir değerlendirme olduğunu fark ettim. Öğrencilerin çoğunun dersi tekrar etmelerinin nedeni bilmemeleri değil sadece dönem ödevlerini yapmamış olmalarıydı!
Bir yıl sonra, değerlendirme yöntemimi öğrenci gözlemi, karşılıklı görüşmeler, tekrarlar ve öğrencinin kendine yönelik değerlendirmesiyle gerçekleştirmeye başladım. Birden öğrenciler verdiğim ödevlerin tamamını yapmaya, dersleri daha istekli izlemeye ve hatta okulun yaptığı klasik sınavlarda yan sınıflardaki arkadaşlarından daha yüksek notlar almaya başladılar.
Deneyimlerine göre notsuz bir sınıf yaratırken öğretmenlerin izleyebileceği 4 basamak var:
Alternatif değerlendirme teknikleri size gerçekçi olmayan bir fikir gibi gözüküyor olabilir. Ancak öğrencileri not almanın baskısından kurtardığımız zaman gerçek gelişimin ve öğrenmenin kapılarını açmış oluyoruz.
Bu yazı Birleşik Devletlerde notsuz sınıflar hareketini başlatan Mark Barnes tarafından, Education Week’in ‘Eğitimde Oyun Planını Değiştiren 10 Hareket’ adlı raporu için hazırlanmıştır.
Dosya | Eğitimde Oyun Planını Değiştiren Hareketler yazı dizimizin diğer konusu olan Dünyada Binlerce Öğretmenin Katıldığı ‘Not Yok’ Hareketi Nedir? başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.
Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Kolektifi olarak da gündemde tutmaya çaba gösterdiğimiz bir konuda önemli…
Da Vinci insanlık tarihinin şüphesiz en sıra dışı kişiliklerinin başında gelir; bir rönesans dâhisidir; ressam,…
Albert Einstein’ın çocukluğunu bilenler, büyüdüğünde bilim dünyasına büyük katkılarda bulunacak bir bilim insanı olacağını tahmin…
Ölçme ve değerlendirmenin adil bir şekilde yapılması ve sonucun doğru amaçlarla kullanılması bir başka…
Çocuklarınıza bir üstünlük vermek istiyor musunuz? O halde eşinizi okyanus ötesinden bulun. Daha uzun ve…
Dünyanın hemen hemen her ülkesinde öğrenciler lise eğitimlerini bitirirken sınavlara girer ve bu sınavlardaki başarılarına…
Leave a Comment