Okul Öncesi Velisi Olmak

Aileler İçin
Aileler İçin
okul öncesi velisi olmak

Çocuğunuz okul öncesi eğitimine başladı. Siz de ‘Anne baba olmak yeterince zordu. Şimdi bir de okul velisi olmanın sorumlulukları mı başlıyor?’ diye düşünüyorsanız işte, okul öncesi velisi olarak yapmanız ve yapmamanız gerekenlerin listesi:

Yapılması Gerekenler:

1. Öğretmenin geri bildirimlerini dikkatlice dinlemek.

Tabi ki çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız. Ancak erken çocukluk dönemi konusunda uzmanlaşmış birinin çocuğunuz hakkındaki yorum ve önerilerini dikkate almanız iyi bir fikir olabilir. Unutmayın, siz 3-6 yaş aralığında sınırlı sayıda çocuk tanırken, öğretmenlerin bu alandaki deneyimleri çok daha fazladır.

2. Okuldaki kuralları ev ortamında da uygulamak.

Okul demek aslında çocukların kurallar ile gerçek anlamda tanıştığı ilk yer demektir. Çocuklar planlı bir gün uygulamasıyla okul ortamında tanışır ve ilk etapta uyum konusunda zorluk çekebilirler.  Ancak okuldaki kurallar ev ortamında da uygulanırsa çocukların öz denetim becerisi erken yaşta gelişmiş olur.

3. Çocuğunuzun “birey” olduğunu kabul etmek.

3-6 yaş döneminde çocuklar ayrı bir birey olduklarını fark eder. Bu durumu hem sözleriyle hem de davranışlarıyla sürekli ifade eder. Çocuklara yeterli alanı tanımladığımızda çocuklarımız hayata daha emin adımlarla başlarlar.

4. Okul konusunda tutarlı olmak.

Anne-baba olarak aranızda net bir fikir, tutum ve davranış birliği kurun. Sınırların ve kuralların arkasında istikrarlı kararlı biçimde durun. “Çocuklar okula gider” gerçeği ikiniz arasında ve çocuk karşısında net olsun. Ebeveynlerden biri çocuğun okula gitmesi gerektiğini söylerken, diğerinin, bugün karnı ağrıdığı için gitmese de olabileceğini söylemesi, özellikle de okulun ilk günlerinde uyumu ve gelişimi ciddi ölçüde sekteye uğratır.

5. Okul sistemine destek olmak.

Çocuğumuza destek olmanın bir yolu da okul sistemi desteklemektir. Bunu öğretmeninize sorabilirsiniz. Örneğin, salgın tedbirlerine uygun bir şekilde sınıf ortamında katılımcı olunabilir, meslek tanıtımı yapılabilir ya da okul dışı gezilerde gönüllü olarak görev alabiliriz.

Yapılmaması Gerekenler:

 1. Okula gecikmek.

Çocuklar okula belirli bir  saatte gitmeleri ve geç kalmamaları gerektiğini ancak yetişkinlerin zaman yönetimi sayesinde öğrenirler. Daha önemlisi zaman yönetimi becerisini bu yaşta öğrenen çocuk ilerleyen yaşlarda da yapılandırılmış ortamlara çok rahat uyum sağlar.

2. Sabırsız olmak.

Okul giriş çıkış saatlerinde farklı nedenlerle tedirgin, sinirli, aceleci olmamız çocuğumuzu kaygılandırabilir. Trafiği, salgın tedbirlerini dikkate alın.  Çevrenizdekilerle tartışmayın. Olumlu diliniz ve hareketlerinizle çocuğunuza örnek olun. Bu nedenle okula giriş çıkış saatlerinin hemen sonrasına başka bir iş planlaması yapmamaya çalışın…

3. Öğretmenle görüşmeden doğrudan okul idaresi ile görüşmek.

Okul ortamlarında her zaman olaylar olur, her gün heyecan vericidir. İçinize sinmeyen, kafanıza takılan bir sorun olduğunda durumu okul idaresi ya da bir başka veli ile paylaşmadan önce mutlaka öğretmeninizle görüşün. Bu sorununuzun daha hızlı çözülmesini ve öğretmeninizle iyi bir ilişki geliştirmenizi sağlayacaktır.

4. Çocuğun yanında okul hakkında olumsuz konuşmak.

Çocuklar sizi dinlemez gibi görünse de duydukları her şeyi zihinlerine kaydederler. İçinde bulundukları gelişim özelliklerine bağlı olarak anlamadıkları bir olayı hayal güçleriyle zenginleştirip bambaşka bir olay haline getirebilirler. Unutmayın çocuklar çok iyi gözlemlerler ama çok kötü yorumculardır!

Sizin eğitim ya da okul hakkında öylesine söylediğiniz bir cümle ya da yaptığınız bir espri çocuk tarafından bambaşka bir şekilde algılanabilir.

Anne baba olmak zor, veli olmak daha zor. Adımları doğru attığımızda ise veli olmak son derece keyiflidir ve unutmayın sağlam çocuklar yetiştirmek, bozulmuş yetişkinleri düzeltmekten daha kolaydır.

Bu makale ilginizi çektiyse ‘Okulda İlk Günler:okul Korkusu Nedir?’ adlı makalemize de göz atabilirsiniz.

Etiketler: anaokulu eğitimi, anaokuluna başlamak, okul öncesi eğitim

İlginizi Çekebilir

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin

Eğitim Kolektifi’nin Büyümesine Destek Olun!

İçeriklerimizi beğeniyorsanız daha fazla okuyucunun bize ulaşmasına destek olun.
Bizi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Takip Edin, Beğenin, Paylaşın.

Takipte Kalın!

Facebook sayfamızı beğenin ve yeni yazılarımızdan haberdar olun.

Reklam

Yazar Hakkında

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

milli eğitim bakanı olsaydım kitap
eğitim kolektifi milli eğitim bakanı olsaydım kitap satın al

Milli Eğitim Bakanı Olsaydım

Orijinal fiyat: 150 ₺.Şu andaki fiyat: 90 ₺.

Ahmet Yıldız, Ayşegül Kanal, Cem Demirayak, Gözde Durmuş, Engin Karadağ, Erdal Atıcı, Erdal Küçüker, Esergül Balcı, Fevziye Sayılan, Feyzi Coskun, Gökçe Güvercin-Seçkin, Gözde Durmuş, Hasan Aydın, M. Cansu Balcı, Meral Uysal, Mustafa Gazalcı, Niyazi Altunya, Nurcan Korkmaz, Orhan Özdemir, Reşide Kabadayı, Rıfat Okçabol, Selen Balcı, Ş. Erhan Bağcı, Vildan Özdemir
Eğitim Kolektifi Yayınları
Reklam

En Yeniler

En Popüler

Dosyalar

Reklam