PISA 2018: Türkiye’de Öğrenci Beklentileri ve Okul Ortamı Nasıl?

Eğitim Politikaları
PISA 2018: Türkiye'de Öğrenci Beklentileri ve Okul Ortamı Nasıl?

PISA 2018 sonuçları açıklandı. Sonuçlarıyla her zaman üye ülkeler arasında tartışmalara yol açan sınava Türkiye’den 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 73’ünü temsil eden 186 farklı okuldan 6 Bin 890 öğrenci katıldı.

PISA sonuçlarının yorumlandığı sonuç raporunda ülkelerin sınavdaki başarılarının yanı sıra eğitim- okul hayatına  ve öğrencilerin beklenti ve düşüncelerine ilişkin başka bazı verileri de bulmak mümkün. Peki bu veriler neler? Bu makalede Türkiye’deki okul ortamına dair yer alan bazı verileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Sosyoekonomik Düzey Başarıyla Doğrudan İlişkili

Öncelikle her PISA raporunun altını çizdiği sosyo-ekonomik bir gerçeğin altını bir kere daha çizelim. PISA 2019 raporuna göre diğer ülkelerde olduğu gibi “Türkiye’de sosyoekonomik düzey ile başarı arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülüyor. Sosyoekonomik olarak en üst %25’lik dilimde yer alan öğrencilerin ortalama okuma puanı 513 iken en alt %25’lik dilimdekilerin 437.”

PISA sonuçları, bir ülkede eğitim kurumlarına yapılan harcama arttıkça ülkenin ortalama başarısının da arttığını gösteriyor. Bu bağlamda Türkiye, eğitime ayrılan kaynakları artırması gereken ülkeler arasında sayılıyor.

PISA 2019 raporuna göre diğer ülkelerde olduğu gibi "Türkiye'de sosyoekonomik düzey ile başarı arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülüyor.
PISA 2019 raporuna göre diğer ülkelerde olduğu gibi “Türkiye’de sosyoekonomik düzey ile başarı arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülüyor.

Kızlar Daha Başarılı

Peki Türkiye cinsiyetler arasında başarı açısından nasıl bir performans gösteriyor? PISA 2018’e katılan tüm ülke ve ekonomilerde, okuma alanında kız öğrenciler erkeklerden daha iyi bir performans sergiliyor.

OECD ülkeleri ortalamasına göre okuma alanında kız öğrenciler erkeklerden 30 puan fazla alırken  Türkiye’de kızlar okuduğunu anlama becerisinde erkeklerin 25 puan ilerisine yer alıyor.

Matematik sonuçları açısından ise kız ve erkek öğrencilerin puanları birbirlerine denk.  Fen bilimleri alanında OECD ülkeleri ortalamasında kızlar erkeklerden iki puanlık daha iyi bir performans ortaya koyarken, Türkiye’de kızlar fen bilimlerinde erkeklerin yedi puan önünde.

Bununla birlikte neredeyse tüm ülkelerdeki eğitim sistemlerinde kızlar, başarısız olma korkusunu erkeklerden daha çok dile getiriyor ve iki cinsiyet arasındaki bu ayrım en yüksek başarıyı gösteren öğrenci grubu içinde görülüyor.

PISA 2018'e göre tüm ülkelerde, kız öğrenciler erkeklerden daha iyi bir performans sergiliyor.
PISA 2018’e göre tüm ülkelerde, kız öğrenciler erkeklerden daha iyi bir performans sergiliyor.

Kız ve Erkeklerin Meslek Tercihleri Aynı Değil

Türkiye’de matematik ve fen bilimlerinde yüksek başarı gösteren öğrenciler arasından her üç erkek öğrenciden birisi 30 yaşına geldiğinde mühendis ya da bilimle ilgili bir meslekte çalışıyor olmayı beklerken, kızlar arasında bu oran her beş öğrenciden birisi şeklinde seyrediyor.

Yüksek başarı gösteren her iki kız öğrenciden birisi sağlıkla ilintili bir meslek sahibi olmayı beklerken, erkekler arasında sağlıkla ilintili bir meslek sahibi olmayı bekleyenler her dört öğrenciden birisi oluyor.

Kız Ve Erkeklerin Meslek Tercihleri Aynı Değil
Kız Ve Erkeklerin Meslek Tercihleri Aynı Değil

Öğrenciler Kendilerini Nasıl Hissediyor?

Sınava katılan öğrencilere uygulanan anket sonuçlarına göre Türkiye’deki öğrencilerin %44’ü kendilerini hayatlarından memnun olarak tanımlıyorlar. Bu oran, 10 puanın en yüksek yaşam doyum seviyesi olduğu bir puanlama sisteminde 7-10 aralığında puanlayan öğrencileri temsil ediyor.7-10 puan arasında bulunan öğrencilerin OECD ortalaması ise%67.

Öte yandan Türkiye’deki öğrencilerin %13’ü ise kendilerini her zaman mutsuz hissettiklerini belirtiyorlar.

Öğrencilerin yüzde 86’sı zor durumlarla karşılaştıklarında çıkış yolu bulabilecekleri fikrine katılırken (OECD ortalaması: %84) %66’sı başarısız olduklarında başkalarının kendileri hakkında ne düşüneceği hakkında endişeleniyor (OECD ortalaması %56).

Öğrenciler Okulda Zorbalığa Maruz Kalıyor

PISA 2019 raporunun ortaya çıkardığı bir başka gerçek öğrencilerin zorbalık yaşadıkları gerçeği. Rapora göre Türkiye’de öğrencilerin %24’ü ayda en az beş kere akran zorbalığına maruz kaldıklarını belirtiyor. Bu oran OECD ülkelerinde %23.

Ayrıca Türkiye’deki öğrencilerin %24’ü (OECD ortalaması: %16) kendilerini okulda yalnız hissettiklerini ifade ediyor.

Öğretmenlerle İlişki Nasıl Gelişiyor?

PISA raporuna göre öğrencilerin %67′ si öğretmenlerinin, öğretmekten keyif aldığını düşünüyor. Bu oranın OECD ortalaması %74.

Ayrıca Türkiye’deki öğrencilerin %25’i (OECD ortalaması %26), öğretmenlerinin öğrencilerin sessiz olması için uzun süre beklemek durumunda olduğunu belirtiyor.

Kaynak:
Kaynak: Bu yazının hazırlanmasında  BBC Türkçe’de yayınlanan ‘PISA testi 2018 sonuçları açıklandı: Türkiye yine tüm alanlarda OECD ortalamasının altında’ adlı makaleden faydalanılmıştır.
Etiketler: akran zorbalığı, pısa 2019 okul ortamı, Türkiye'de öğrenci beklentileri, türkiyede cinsiyete bağlı olarak meslek seçimi, türkiyede kadın ve erkek meslekleri, türkiyede okul zorbalığı

İlginizi Çekebilir

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin

Eğitim Kolektifi’nin Büyümesine Destek Olun!

İçeriklerimizi beğeniyorsanız daha fazla okuyucunun bize ulaşmasına destek olun.
Bizi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Takip Edin, Beğenin, Paylaşın.

Takipte Kalın!

Facebook sayfamızı beğenin ve yeni yazılarımızdan haberdar olun.

Reklam

Yazar Hakkında

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

milli eğitim bakanı olsaydım kitap
eğitim kolektifi milli eğitim bakanı olsaydım kitap satın al

Milli Eğitim Bakanı Olsaydım

Orijinal fiyat: 150 ₺.Şu andaki fiyat: 90 ₺.

Ahmet Yıldız, Ayşegül Kanal, Cem Demirayak, Gözde Durmuş, Engin Karadağ, Erdal Atıcı, Erdal Küçüker, Esergül Balcı, Fevziye Sayılan, Feyzi Coskun, Gökçe Güvercin-Seçkin, Gözde Durmuş, Hasan Aydın, M. Cansu Balcı, Meral Uysal, Mustafa Gazalcı, Niyazi Altunya, Nurcan Korkmaz, Orhan Özdemir, Reşide Kabadayı, Rıfat Okçabol, Selen Balcı, Ş. Erhan Bağcı, Vildan Özdemir
Eğitim Kolektifi Yayınları
eğitim kolektifi milli eğitim bakanı olsaydım kitap satın al

Milli Eğitim Bakanı Olsaydım

Orijinal fiyat: 150 ₺.Şu andaki fiyat: 90 ₺.

Ahmet Yıldız, Ayşegül Kanal, Cem Demirayak, Gözde Durmuş, Engin Karadağ, Erdal Atıcı, Erdal Küçüker, Esergül Balcı, Fevziye Sayılan, Feyzi Coskun, Gökçe Güvercin-Seçkin, Gözde Durmuş, Hasan Aydın, M. Cansu Balcı, Meral Uysal, Mustafa Gazalcı, Niyazi Altunya, Nurcan Korkmaz, Orhan Özdemir, Reşide Kabadayı, Rıfat Okçabol, Selen Balcı, Ş. Erhan Bağcı, Vildan Özdemir
Eğitim Kolektifi Yayınları
Reklam

En Yeniler

En Popüler

Dosyalar

Reklam