İnsanlar yaslarını nasıl yaşar? Yitirdiklerinin ardından acılarını nasıl paylaşır, hayata tekrar nasıl tutunur? Bizimki gibi acısını içine gömerek yaşamayı çok iyi bilen toplumlar bile gün gelir öyle büyük kayıplar yaşarlar ki bu soruyla yüzleşiverirler. Çünkü bazen acılarımız öyle derin hale gelir ki; yeniden nefes alabilmek için acıyla bir arada yaşayabilmek için yeni çözümler bulmak gerekir.
Tıpkı yaşlı bahçıvan Itaru Sasaki gibi..
Kimdir Itaru Sasaki?
Kuzeninin ölümcül bir kansere yakalandığını öğrendiğinde derin bir acıyla sarsılan Japon bir bahçıvandır. Sasaki, kuzeninin ölümünden ardından ona seslenmek, duygularını anlatmak için bir yol arar ve bahçesine bir telefon kulubesi yerleştirmeye karar verir. Böylelikle kuzenini hissedebilir.
Sasaki’nin deyimiyle bu bir rüzgar telefonudur. Anlatılanları rüzgarın kanatlarında cennete taşıyacak; kaybettiği kuzeni dışında hiç kimseye ulaşmayan, hiçbir yere bağlı olmayan bir ankesörlü telefondur.
Ancak hayat dünyanın her köşesinde zorluklarla doludur. Sadece bir yıl sonra Sasaki’nin yaşadığı kasaba olan Ötsuchi’de büyük bir tsunami meydana gelir. Ötsuchi’de 1200, bölgenin tamamında ise 15000 kişi hayatını kaybeder. Sasaki, rüzgar telefonunu bölgesindeki insanların paylaşımına açmaya karar verir. Yaşanan felakette aile üyelerini, arkadaşlarını kaybedenlere sevdiklerine rüzgar telefonuyla seslenebileceklerini söyler. O günden bu güne otuz binden fazla kişi bu telefonu kullanmıştır.
7 Ocak 2017’de bölgede gerçekleşen büyük bir fırtına, Sasaki’nin telefon kulübesine zarar verir. Kasabalılar kulübeyi el birliğiyle bir gece içinde onarırlar. 2018’de kulübenin çok eskidiğini söyler Sasaki. Kasabalılar bir milyon yenden fazla bağış toplarlar, daha sağlam bir alüminyum kulübe kurulur.
Rüzgar Telefonu Yayılmaya Başlar..
Zaman içerisinde rüzgar telefonu dünyada başka kayıplarda da kullanılan bir yöntem haline gelir. Kaliforniya Oakland’da Jordan Stern adlı bir sanatçı, Ghost Ship adlı sanat deposunda çıkan yangında hayatlarını haybeden 36 kişiyi anmak üzere bir rüzgar telefonu inşa eder.
Deniz Meltemi Telefonu…
2018 yılında Japonya’nın Aichi kentinde yaşayan bir karı koca, bu sefer kırmızıya boyanmış bir telefon kulübesi inşa eder. “Deniz meltemi telefonu” -shiokaze no denwa- adı verilen bu telefon 2009 yılında, 18 yaşında intihar ederek hayatını kaybeden Kazuko’nun anısına yapılmıştır.
Bildiğimiz Anlamda Dünya Yıkıldığında..
Büyük doğal afetlerden sonra bildiğimiz dünya paramparça olur. Dünyanın güvenli bir yer olduğuna dair inancımız sarsılır. Normallik algımız kaybolur. Konfor alanımızdan çıkmak ve hiç istemesek de yeni bir yaşam öyküsü inşa etmek durumunda kalırız.
<
Hayat hikayemizi yaşadığımız kayıplar karşısında yeniden uyarlamak ve bu süreçte birçok stres yaratan etken ile mücadele ederek yas tutarız. Rüzgar telefonu tam da bu noktada hem bize hem de çocuklara destek olabilecek terapotik bir nesnedir.
Depremde kaybettiklerimiz ile rüzgar telefonu aracılığıyla yapılandırılmış bir şekilde iletişim kurduğumuzu düşünmek, onlara veda etmemizi sağlayacak ve yeni hayat öykümüzü yazma konusunda bize destek olacaktır.
Sonra da Tüm Dünya..
Dönelim Sasaki’nin telefonuna… 2020’den itibaren dünyanın pek çok ülkesinde ama özellikle Kuzey Amerika’da çok sayıda rüzgar telefonu kurulur. İnsanların kaybettiği kişilere duydukları özlemi ifade etmelerinin bir yolu olmaya başlar.
İlginizi çektiyse rüzgar telefonlarının dünya üzerindeki konularını mywindphone.com adlı web sitesinden izleyebilirsiniz.