Sınıfta Teknoloji Kullanımı İçin 5 Öneri

Teknoloji
Teknoloji
sınıfta teknoloji kullanımı

Okulların hergün biraz daha teknolojik hale geleceği ve bu eğilimin çok yakında eğitimin en temel karateristik özelliği olacağını tahmin etmek artık zor değil. Bir  yandan öğrencilere farklı zaman ve mekanlarda ulaşmamızı sağlayan, diğer yandan da öğretmenlerin etkinliklerini arttıran eğitim teknolojileri daha şimdiden vazgeçilmezimiz olmaya başladı bile.

Eğitimde teknoloji kullanımının kendine özel koşulları ve başarı faktörleri var.  Bunların başında ise şu temel kural geliyor: Eğitimde teknoloji kullanımının amacı öğrencilerin daha iyi öğrenmesini sağlamaktır. Bu nedenle tek başına değil; sınıf içinde bugüne kadar uyguladığımız klasik öğrenme araçlarıyla birlikte kullanılmalıdır.  Bir başka deyişle teknoloji, öğrenmeyi destekleyen araçlardan biri olarak yönetilmeli.

Amaç: Öğrenmeyi Sağlamak

Teknoloji konuşulduğunda çoğumuzun aklına karmaşık aletler, şık sunumlar gelse de bir teknoloji yatırımının tercihinde göz önünde bulundurulması gereken en temel faktör öğrencinin kavrayışının kolaylaşması. Eğitim teknolojilerine akılcı yatırım yapılması en son moda, en pahalı ya da ünlü yazılımların satın alınması anlamına gelmiyor. Tersine, iyi kullanım sınıfın, öğretmenin ve öğrencilerin profiline uygun, küçük adımlarla başlanan çözümler anlamına geliyor. Bir teknolojik araç öğrencinin yaşına, beklentisine ihtiyaçlarına uygun olduğu ve onun öğrenmesini geliştirdiği oranda amacımıza hizmet ediyor. Öğretmenin konu anlatımına esneklik ve zenginlik getirdikçe de daha fazla tercih ediliyor.

Matematik ve Fen Derslerinde Kullanımı Daha Etkili

Son dönemlerde gerçekleştirilen araştırmalar, dijital eğitim araçlarının doğru kullanımının ortaokul öğrencilerinin özellikle fen ve matematik bilimlerindeki öğrenme sonuçlarını olumlu yönde etkilediğini daha önemlisi çocukların fen derslerine karşı ilgilerini de arttırdığını da gösteriyor.

Soyut Kavramları Anlamak Kolaylaşıyor

Dijital araçlar en çok çocukların kavramakta zorluk çektiği soyut kavramların anlaşılmasında, geometri, kimya, fizik gibi alanlardaki soyut bilgilerin aktarılmasında etkili oluyor. Özellikle görselleştirmenin ya da uygulanması zor deneylerin yapılması, filmlerin izletilmesi öğrencilerin ilgisini çekiyor.

Ekran Değil, Etkileşim Yaratmak

Teknoloji kullanımında değiştirmemiz gereken bir alışkanlığımız da teknolojiyi sadece başka bir ekran ya da bir sunum aracı olarak kullanmamak. Çünkü çok küçük yaşlardan itibaren ekran karşısında, izleyerek öğrenmeye alışkın olan öğrenciler için ders sırasında da ekran görmenin bir farklılığı yok.

Teknoloji kullanımını öğrenciler açısından önemli kılan ise teknoloji  aracılığıyla etkileşim ve deneyimler yaşama fırsatı yakalamak. Öğrenciler teknolojik araçları kendileri kullandıkları ve yönlendirdikleri, ekip çalışması yaptıkları, tartıştıkları oranda daha derin ve etkili bir öğrenme gerçekleşiyor.

Öğretmen Değil, Öğrenci Kullanmalı

Araştırmalar ayrıca dijital araçları  tek başlarına değil klasik öğrenme araçlarıyla birlikte kullandığında daha etkili olduğunu gösteriyor. Öğretmen konu anlatımı sırasında ne kadar fazla araç kullanırsa öğrencinin konu ile etkileşimi o kadar zenginleşiyor, kavrayışı o kadar kolaylaşıyor. Çocukların öğrenmesini sağlayan bir başka önemli faktör de öğretmenin araç kullanımı konusundaki deneyimi ve alanına hakim olması. Yani dijital araçları nezaman ve nasıl kullanılacağı; klasik sunumuyla nasıl harmanlayacağı konusunda doğru karar vermesi.

Ayrıca araştırmalar:

  • Teknolojik araçları bireysel olarak kullanmasına olanak verilen,
  • Bu deneyim sırasında öğretmenlerinden destek ve yönlendirme alan,
  • Önlerine belirli öğrenme hedefleri konan,
  • Özellikle de 11-13 yaş grubunda olan öğrencilerin
  • Teknolojik öğrenmeden en etkili şekilde faydalandığını gösteriyor.
Etiketler: sınıfta teknoloji kullanımı

İlginizi Çekebilir

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin

Eğitim Kolektifi’nin Büyümesine Destek Olun!

İçeriklerimizi beğeniyorsanız daha fazla okuyucunun bize ulaşmasına destek olun.
Bizi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Takip Edin, Beğenin, Paylaşın.

Takipte Kalın!

Facebook sayfamızı beğenin ve yeni yazılarımızdan haberdar olun.

Reklam

Yazar Hakkında

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

milli eğitim bakanı olsaydım kitap
eğitim kolektifi milli eğitim bakanı olsaydım kitap satın al

Milli Eğitim Bakanı Olsaydım

Orijinal fiyat: 150 ₺.Şu andaki fiyat: 90 ₺.

Ahmet Yıldız, Ayşegül Kanal, Cem Demirayak, Gözde Durmuş, Engin Karadağ, Erdal Atıcı, Erdal Küçüker, Esergül Balcı, Fevziye Sayılan, Feyzi Coskun, Gökçe Güvercin-Seçkin, Gözde Durmuş, Hasan Aydın, M. Cansu Balcı, Meral Uysal, Mustafa Gazalcı, Niyazi Altunya, Nurcan Korkmaz, Orhan Özdemir, Reşide Kabadayı, Rıfat Okçabol, Selen Balcı, Ş. Erhan Bağcı, Vildan Özdemir
Eğitim Kolektifi Yayınları
öz kitap ken robinson

Öz

Orijinal fiyat: 36 ₺.Şu andaki fiyat: 29 ₺.

Ken Robinson
Sola Unitas
Reklam

En Yeniler

En Popüler

Dosyalar

Reklam