Sevgili veliler sizlere bir iyi bir de kötü haberimiz var. İyi haber şu ki önümüzdeki günler hatta haftalar boyunca bir daha okul çantası hazırlamakla, okula geç kalma kaygısıyla, ödev kontrol etmekle ya da geceler boyunca çocuğunuzu sınava hazırlamakla uğraşmayacaksınız.
Ama dedik ya bir de kötü haberimiz var: Çünkü önümüzdeki haftalarda büyük olasılıkla daha önce hiç denemediğiniz yepyeni bir alanı keşfetmek ve çocuğunuzla birlikte bu işin üstesinden gelmeniz gerekiyor. Evet bildiniz önümüzdeki bir kaç günde bir uzaktan eğitim uzmanı olmanız gerekiyor.
Veliler olarak uzaktan eğitime hazır mısınız? Bu soruyu çocuklar için sormayı düşünmüyoruz bile çünkü onlar zaten teknolojinin içine doğmuş, ekranların karşısında uzun süre oturmak ve konsantre olmak konusunda profesyonelleşmiş küçük insanlar.
Ancak veliler olarak biz; bilgisayarı iş, sorumluluk, hesaplama ya da haberleşmeyle özdeşleştiren; dikkati kısa zamanda dağılan yorgun, bezgin ebeveynleriz. Bir başka deyimle dönüşüme hazır olması gereken çocuklarımız değil biziz. Aramızda, kısa seminerlere ya da mesleki programlara katılanlar olsa da velilerin büyük çoğunluğu için uzaktan eğitim kavramı bilinmezliklerle, teknik tuzaklarla ve başarısızlıklarla dolu bir alan.
Kendine teknolojik konusunda çok güvenen babaların bile yayınları televizyonumuzda nasıl bulacağız?’, ‘Şifreyi nasıl alacağız?’, ‘Çocuğumuzun dersini nasıl bulacak ve nasıl izleyeceğiz?’ gibi soruları sorduğundan eminiz! Bu nedenle sizler uzaktan eğitimde başarılı olmanızı sağlayacak bazı temel koşulları hatırlatmak istiyoruz:
1. Uzaktan Eğitimin Kendine Özgü Başarı Koşulları Var.
Uzaktan eğitimin kendine özgü koşulları ve özellikleri var. Eğitim sunumunun öğrencinin ilgisini canlı tutacak kalitede olması, öğrencinin bu çeşit bir öğrenmeye motive edilmesi, ders programının dikkatlice izlenmesi gibi. Bununla birlikte eğitimin özü aynıdır. Klasik bir sistemde başarıyı getiren düzen, sorumluluk, bağlılık gibi faktörler ve sistemli bir çalışma uzaktan eğitimde de başarıyı getirecektir.
2. Uzaktan Eğitim İlk Kez Temel Eğitim İçin Kullanılıyor.
Ayrıca şunun da farkında olmalıyız: Uzaktan eğitim bugüne kadar çoğunlukla yetişkinlere yönelik programlar için kullanılırdı. Bütün dünya ile birlikte biz de teknolojinin ilk kez küçük yaştaki öğrenciler için ve temel eğitimde kullanılmasına şahitlik edeceğiz. Neredeyse tüm dünyanın deneyerek, gözlemleyerek öğreneceği bu süreçte biz de sezgilerimizle doğru yolu bulacağız.
3. ‘Çizgi Film İzler’ Gibi Öğrenemeyiz.
Göz önünde bulundurulması gereken bir başka faktör, çocuklarımızın uzaktan eğitime ‘bir çizgi filmi ya da youtube kanalını izler gibi’ yaklaşmamalarını sağlamak. Bunun için çocuklarımıza ‘uzaktan eğitimin’ anlamını açıklamalı, öğrenme sürecinin yakından izlemeli, hedefleri birlikte belirlemeli ve sonuçları birlikte değerlendirmelisiniz. Ayrıca şu temel göstergeler de başarıyı belirler:
- Öğrencinin derslere istek duyması
- Ders ile kendisi arasında bir bağlantı kurması
- Programa Katılım göstermesi
- Dersin öncesinde ve sonrasında hazırlık yapması
4. Tam Öğrenmeyi Hedeflemeli, Süreci Gözlemlemeliyiz.
Çocuğunuzun -yaşına da dikkate alarak- ilk zamanlar dersleri birlikte izleyebilir; sonra da uzaktan izlediğinizi hissettirebilirsiniz. Ayrıca derslere başladığında çocuğunuzda şu alanları gözlemleyebilirsiniz: Çocuğum:
- Uzaktan eğitimde tam öğrenme sağlayabiliyor mu?
- Dikkatini ders sonuna kadar toplayabiliyor mu?
- Neyi anlayıp neyi anlayamadığını ifade edebiliyor mu?
- Dersleri izlemek konusunda istekli mi?
Bu sorulara olumlu yanıtlar aldığınız oranda sürecin işleyişi olumlu ilerleyecektir.
5. Öğretmenin Desteği ve Okulun İşbirliği Başarının Anahtarı
Uzaktan eğitimde başarı sağlamanın bir başka koşulu da okulun sürece katılması. Özellikle Çin ve Singapur’da, uzun zamandır uzaktan eğitim yapan eğitimciler ve okul idarecileri daha iyi bir öğrenme sağlamak için edindikleri deneyimlerini paylaşıyorlar. Buna göre uzaktan eğitim sürecinde okullar öğrencilerinin başarılarını desteklemek amacıyla sürece aşağıdaki uygulamalarla katılıyorlar:
- Öğrencilerinin öğrenme sürecinden uzaklaşmamasını ve başarılı olmasını isteyen okullar kendi bünyelerinde ‘Teknolojik Öğrenme Merkezi’ oluşturuyorlar. Bu merkezlerde görevlendirilmiş öğretmenler ve psikolojik danışmanlar velilerden gelen sorulara yanıt veriyor. Gerekli durumlarda psikolojik destek sağlıyorlar.
- Öğretmenler düzenli aralıklarla öğrencilerini ve velileri arıyor; ilişkileri sıcak tutuyor ve uzaktan eğitim sürecinde motivasyonu yükseltiyorlar. Sınıflara göre ödevler veriyor ve ödevleri sosyal medya aracılığıyla topluyorlar.
- Okul idarecileri ve öğretmenler düzenli olarak öğrencilerin motivasyonunu yükseltecek görsel ya da sözlü mesajlar gönderiyor; okulların birliktelik duygusunu yüksek tutmaya çalışıyorlar.