Verdiğiniz Ödevlerin Yapay Zeka İle Üretildiğini Nasıl Anlarsınız?

Teknoloji
Teknoloji
Öğrenciler İçin Yapay Zeka Uygulamaları

Bundan bir kaç yıl öncesine kadar öğrencilerinizin ödevlerini internetteki ödev sitelerinden kopyala yapıştır yöntemiyle yaptıklarından kuşkulanır ve ödev sitelerindeki metinleri kontrol ederdiniz öyle değil mi? Oysa bugünlerde çok daha karmaşık ve büyük bir sorununuz var! Öğrencileriniz verdiğiniz ödevlerin en azından bir bölümünü yapay zeka uygulamalarından yardım alarak yapıyor olabilir. Üstelik bunu anlayabilmek  hiç de kolay olmayacak diyorsanız o zaman bu makale tam size göre.

Tahmin edebileceğiniz gibi yapay zeka araçlarını üreten bilişim sektörü, bizlere bu konuda da yardımcı olmak için kollarını sıvadı ve yepyeni araçlar tasarladı bile. Yapay Zeka Dedektörleri, bir yazının bütününün ya da bir bölümünün yapay zeka tarafından üretilip üretilmediğini anlamanıza yardımcı olmak için üretildi. Çünkü özellikle ChatGPT gibi gelişmiş yapay zeka uygulamalarının ürettikleri içeriklerin orjinal olup olmadıklarının “çıplak göz ile” anlaşılmasına neredeyse imkan yok. Tam da bu yüzden bu tip dedektör uygulamalar eğitimcilerin, akademisyenlerin veya farklı spam içeriklerini yakalamak isteyenlerin yeni gözdeleri olmaya adaylar.
Ancak tahmin edebileceğiniz gibi bu araçlar henüz oldukça yeni ve deneysel uygulamalar. Uzmanlar bu uygulamaların bir kaç yıldan önce bütünüyle güvenilir hale gelmesinin zor olduğunu ifade ediyorlar.

Yapay Zeka Dedektörleri Nasıl Çalışıyor?

Peki bu dedektör uygulamalar hangi ilkelere göre çalışıyorlar? En basit anlatımıyla yapay zeka dedektörleri kendilerine verilen metinde kullanılan dili algılayarak ve “Bu benim yazacağım türden bir yazı mı?” diye sorarak kontrolünü gerçekleştiriyor. Cevap “evet  ise metnin muhtemelen yapay zeka tarafından oluşturulduğu sonucuna varıyor.

Peki ama uygulamalar makine ve insan arasındaki farklı nasıl anlıyor? Uzmanlara göre yapay zeka dil modelleri, -insan üretimine göre- daha anlaşılır ve direkt bir dil kullanırken, anlamlı ve sıralı metinlerle karşımıza çıkıyor. Bir başka deyişle yapay zeka uygulamaları işlenen konunun kapsamlı tanımını, örnek ve açıklamalarını, uygulama örneklerini bir mantık sırası içinde ve anlaşılır biçimde sıralanıyor. Bu şekliyle profesyonel ve öngörülebilir bir metin yaratabiliyor.

Öte yandan “insan üretimi” yazıların lineer bir mantık içinde ilerlememe ve karışık olma olasılığı daha yüksek. İnsan üretimi bir metni tanımanın bir başka yolu ise metinde karşılaşılan yazım ve dilbilgisi hataları. İstatistikler, insan üretimi metinlerde hata olasılığının yapay zekadan kat ve kat fazla olduğunu belirtiyor. Benzer şekilde “insan üretimi” ya da öğrenci üretimi metinlerde intihal olasılığı da oldukça yüksek.

Dedektörler kontrol ettikleri metnin yapay zeka tarafından oluşturulma olasılığını bir yüzdelik derecesi olarak gösteriyorlar. Bu puan ne kadar yüksekse, o metnin yapay zeka tarafından oluşturulmuş olma olasılığı da o kadar yüksek olarak görülüyor.

CopyLeaks %99 Doğruluk Sözü Veriyor

Yine de bazı şirketler kendi uygulamalarının hata yapmadığından oldukça emin. Örneğin bu alanda en tanınmış uygulamalardan biri olan Copyleaks’in yaratıcılarına göre, dedektör yapay zeka tarafından oluşturulan metni yüzde 99,1 doğrulukla tespit edebiliyor. Bu da uygulamayı şu anda kendi alanında mevcut olan en iyi dedektör yapıyor.

ChatGPT, GPT4, Bard, LLaMa gibi tanınmış yapay zeka uygulamaları tarafından oluşturulan metinlerin yakalanması için geliştirilen GPTZero da adı en çok duyulmuş uygulamaların başında geliyor. GPTZero, kendisine gösterilen metni analiz ediyor ve çevrimiçi binlerce belgeyle karşılaştırarak intihal taraması yapıyor; ayrıca metnin hangi bölümlerinin yapay zeka, hangi bölümlerinin ise insan tarafından yazıldığını gösteriyor. Bununla birlikte kullanıcılar GPTZero’nun her zaman en doğru sonucu verdiği konusunda çok da emin değiller!

Google da Dedektör Geliştirdi

Öte yandan Google da farklı bir dedektöre imza attı. SynthID adlı uygulamayı kullanarak kullanıcılar bir resim ya da sanat eserinin yapay zeka tarafından üretilip üretilmediğini anlayabiliyorlar.

Bu Metni Sen mi Yazdın?

Yazıyı sizlere çok etkili ve basit bir ipucu vererek bitirmek istiyoruz. Diyelim ki öğretmensiniz ve öğrencilerinizin ödevlerini kontrol etmek istiyor ancak yeni dedektör uygulamalarına erişemiyorsunuz. İşte size asla hata yapmayan çok basit bir yöntem!
Orijinal olup olmadığından kuşkulandığınız metni alıyorsunuz, ChatGPT’ye yapıştırıyorsunuz ve sadece soruyorsunuz:  “Bunu sen mi yazdın?  ChatGPT’nin kendi hazırladığı metinleri hatırlama özelliği olduğu için en kısa yoldan en doğru şekilde aradığınız yanıta ulaşabiliyorsunuz.

Etiketler: yapay zeka ile yapılan ödevler

İlginizi Çekebilir

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin

Eğitim Kolektifi’nin Büyümesine Destek Olun!

İçeriklerimizi beğeniyorsanız daha fazla okuyucunun bize ulaşmasına destek olun.
Bizi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Takip Edin, Beğenin, Paylaşın.

Takipte Kalın!

Facebook sayfamızı beğenin ve yeni yazılarımızdan haberdar olun.

Reklam

Yazar Hakkında

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

milli eğitim bakanı olsaydım kitap
eğitim kolektifi milli eğitim bakanı olsaydım kitap satın al

Milli Eğitim Bakanı Olsaydım

Orijinal fiyat: 150 ₺.Şu andaki fiyat: 90 ₺.

Ahmet Yıldız, Ayşegül Kanal, Cem Demirayak, Gözde Durmuş, Engin Karadağ, Erdal Atıcı, Erdal Küçüker, Esergül Balcı, Fevziye Sayılan, Feyzi Coskun, Gökçe Güvercin-Seçkin, Gözde Durmuş, Hasan Aydın, M. Cansu Balcı, Meral Uysal, Mustafa Gazalcı, Niyazi Altunya, Nurcan Korkmaz, Orhan Özdemir, Reşide Kabadayı, Rıfat Okçabol, Selen Balcı, Ş. Erhan Bağcı, Vildan Özdemir
Eğitim Kolektifi Yayınları
konaktakiler karin karakışlı kitap

Konaktakiler

Orijinal fiyat: 22 ₺.Şu andaki fiyat: 18 ₺.

Karin Karakaşlı
Günışığı Kitaplığı
Reklam

En Yeniler

En Popüler

Dosyalar

Reklam