Kategoriler: Aileler İçin

“Dünyayı Kurtarabilir misin?” : Bilgisayar Oyunuyla Covid Eğitimi

Google Reklam

Bir çocuğa başlıktaki soruyu sorsak nasıl cevap verirdi? Yüksek ihtimalle çocukların büyük bir kısmı çok heyecanlanır ve nasıl yapabileceğine dair kendine özgü planlarını sizinle paylaşırdı .

“Dünyayı kurtarabilir misin?” oyununun amacı aslında tam da bu. Kalabalık caddelerde yürürken insanlardan uzak duruyorsunuz, zaman zaman ekrana çıkan maskeleri yakalıyorsunuz ve hapşıranlardan, öksürenlerden kendinizi koruyorsunuz. Oyunun sonunda aldığınız puan, bu önlemleri alarak kaç kişinin hayatını kurtardığını size söylüyor.

Hertfordshire Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Richard Wiseman, pandemi döneminde sokağa çıktığında koşan ve bisiklete binen kişilerden uzak durmaya çalıştığı sırada sergilediğimiz davranışların bir bilgisayar oyununa benzediğini fark etti. Oyunlar aracılığıyla desteklenen olumlu sosyal davranışların gerçek hayatta da kalıcı davranış değişikliğini sağladığına dair yapılan araştırmaları kendisine çıkış noktası olarak belirledi ve Fransız oyun tasarımcısı Martin Jacob ile iletişime geçti.

Sosyal Mesafeyi Öğretmenin Eğlenceli Yolu!

Normal koşullarda aylarca sürecek olan oyun geliştirme süreci, Jacob’un oyunu kurgulaması ve Wiseman’ın da psikolojik olarak gerekli düzenlemeleri yapmasıyla iki ayda tamamlandı.

Wiseman, uygulamanın COVID-19 hakkında yapılan ilk oyun olduğunu ve sosyal mesafe kavramının bir oyun içine ilk defa girdiğini söyleyerek sadece başkalarından uzak durarak nasıl hayat kurtarılabileceği konusunda çocukları cesaretlendirmek istediklerini dile getiriyor.

Oyuna başlayan çocuğun yapması gerekenler belli: Başkalarından uzak dur, yoluna çıkan maskeleri kaçırma, sağlıklı beslen ve böylelikle daha çok puan topla. Oyunda puan çok hızlı yükseliyor, böylelikle oyuncuların başkalarından uzak durarak onlara zarar vermediği ve daha geniş çerçeveden bakıldığında onların da başkalarına zarar vermeyerek ne kadar çok hayat kurtarabildiklerini somut bir şekilde fark etmelerini sağlıyor.

Çocukların olumlu sosyal davranış geliştirmeleri kazanımı için çocukların yaparak öğrenmelerini sağlamak, onların “rahat” davranarak başka insanlara istemeden de olsa zarar verme durumunu engellemiş oluyor ve bu davranış da gerçek hayatta oyun sayesinde kalıcı hale geliyor.

Oyunda pekiştireç kullanımı da hassasiyetle planlanmış. Doğru davranış uygulamasıyla hızla puan kazanılırken oyuncu eğer oyun içerisinde başkalarına çarparsa puan kaybediyor ve bu durum sıklıkla tekrarlanırsa oyun bitiyor.

Wiseman, oyunda hedef kitlenin çocuklar olmasına rağmen yetişkinlerin de keyif aldığını ve alınabilecek en yüksek puanın 7 milyar olduğunu söylüyor. Bu, yaklaşık olarak dünya nüfusuna eşit. Şu an için oyunda ulaşılan en yüksek puan 2 milyar iken, kendi puanının henüz 1000 olduğunu dile getiriyor ve ekliyor:

“İyi bir oyun geliştirmiş olabilirim ama kendi oyunumda komik bir şekilde oldukça kötüyüm.”

Google Reklam
Bingül Kemiksiz Uzel

1986 Ankara doğumludur. İlkokulu Ankara ve İstanbul’ da, Ortaokul ve Liseyi Tekirdağ Anadolu Lisesi’nde tamamlamıştır. 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’ ne girmiş, 2010 yılında yüksek onur derecesiyle mezun olmuş ve Prof. Dr. Turhan Oğuzkan ödülüne layık görülmüştür. Üniversite eğitimi sırasında Erasmus programı ile İsveç-Stockholm Üniversite’ sine gitmeye hak kazanarak 6 ay boyunca “Early Childhood Education” alanında eğitim almış ve bir İngiliz okulunda staj yapmıştır. Mezun olduktan sonra 9 ay süre ile özel bir dershanede sınava hazırlanan öğrencilerle çalışmıştır. 2010-2015 yılları arasında Tekirdağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde görev yapmıştır. Maltepe Üniversitesi Gelişim Psikolojisi tezli yüksek lisans eğitimini 2012 yılında bitirmiştir. 450 saatlik MEB onaylı Aile ve Çift Terapisi eğitimi, Terapötik Kartlar Eğitimi, Kriz Müdahale Eğitimi, Çözüm Odaklı Terapi eğitimi, Mülteci Çocukların Topluma Uyumu Eğitimi, Özel Eğitimde Alternatif Öğretim Teknikleri, Çocuk Değerlendirme Testleri, Sanat Terapisinin Erken Çocukluk Döneminde Kullanımı, Çocuk ve Ergenlerle Klinik Görüşme Teknikleri, İhmal ve İstismarda Aile ve Çocuğa Yaklaşım Eğitimi, Proje Döngüsü Yönetimi, Siber Zorbalık Eğitimi, Çocuk ve Ergenlerde Psikiyatrik Rahatsızlıkların Genel Tanımı Eğitimi, Yaratıcı Dramayla Grup Rehberliği Eğitimi, EMDR 1. düzey eğitimi katıldığı eğitimlerden bazılarıdır. 2022 yılında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi´nde Davranış Nörobilimi alanında doktora programını tamamlayarak bilim doktoru ünvanını almıştır.

Leave a Comment

Yeni Yazılar

Siber Zorbalık Nedir? Nasıl Engellenir?

  Okullarda akran zorbalığının giderek daha fazla yaşandığı bugünlerde, siber zorbalık da çocuklar ve gençler…

6 ay önce

Ya İnandığın Hikaye Senin Hikayen Değilse?

Her insanın kendisi, başkaları ve dünya hakkında, gördüklerini ve beklediklerini belirleyen bir hikayesi vardır. Bu…

6 ay önce

Maternal Narsizm: Sevilmemiş Çocuklarda Görülen 6 Yıkıcı Tutum

    Ebeveynleri tarafından yeterince sevilmemiş, desteklenmemiş, duygusal ihtiyaçları giderilmemiş kişiler çocuklarında yaşadıkları duygusal eksiklerini…

7 ay önce

Bir Kaybın Ardından Beyin Nöral Haritasını Nasıl Çizer?

  Son yıllarda nörobilimde sağlanan gelişmeler sayesinde beyinle ilgili bir çok bilgi sahibi olduk. Bunlardan…

7 ay önce

Michael Apple: Yeni Liberalizm Okulları Nasıl Yapılandırdı?

  Son on yılda bir dizi kitabımda "muhafazakar modernleşme" süreçlerinin eleştirel analizini yaptım. Eğitim reformları…

7 ay önce

Michael Apple ve Eleştirel Okul Teorisi: Eğitim Toplumu Gerçekten Değiştirebilir mi?

Michael Apple, son dönemlerde Eleştirel Pedagojinin yetiştirdiği en tanımış ve etkili isimlerin başında gelmektedir. Bu…

7 ay önce