Kategoriler: Eğitimciler İçin

Siber Zorbalık Nedir? Nasıl Engellenir?

Google Reklam

 

Okullarda akran zorbalığının giderek daha fazla yaşandığı bugünlerde, siber zorbalık da çocuklar ve gençler üzerinde derin izler bırakan bir zorbalık türü olarak daha fazla tartışılmaya başladı. Uzmanlar “Dünyanın her yerinde, hem yüksek hem de düşük ekonomik gelir gruplarındaki gençlerin giderek daha fazla siber zorbalığa maruz kaldıklarını; bu saldırının onların sosyal ve duygusal gelişimlerini ve eğitim hayatlarını olumsuz etkilediğini; bu konuda aile ve eğitimcilerin çok daha dikkatli olmaları gerektiğini” belirtiyorlar.

 

Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 30. yılı nedeniyle Birleşmiş Milletlere bağlı bir kuruluş olan UNESCO tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırmanın sonuçları siber zorbalıkla ilgili yaşananları gözler önüne serdi.

Araştırma verilerine göre günümüzde her üç gençten biri internette zorbalığa maruz kalıyor; bu gençlerin önemli bir bölümü hayatlarını özgüvenli ve mutlu şekilde sürdürmekte zorlanırken, beşte biri bu nedenle eğitim hayatlarını sonlandırıyor.

Siber Şiddetin Durdurulması Kimin Sorumluluğu?

Çocuklara ve gençlere çevrimiçi zorbalık, siber şiddet deneyimleri ve şiddetin nasıl sonlandırılacağı da dahil olmak üzere soruların sorulduğu UNESCO anketine göre katılımcıların yaklaşık yüzde 32’si siber zorbalığın hükümetler ve yetkililer tarafından kontrol edilmesi  gerektiğini savunurken; yüzde 31’i tacizi durdurma sorumluluğunun gençlerde, yüzde 29 ise internet şirketlerinde olması gerektiğini düşünüyor.

Sosyo-Ekonomik Olarak Yüksek Gruplarda Daha Yaygın

Katılımcılar siber zorbalığın en çok Facebook, Instagram, Snapchat ve Twitter gibi sosyal ağlarda kolaylıkla yaşandığını belirtirken; daha ilginç bir verinin de altını çiziyorlar. Buna göre, siber zorbalığın aynı sınıflarda olan ya da sosyo-ekonomik olarak daha yüksek gruplardaki çocuklar arasında yaşanma olasılığı daha yüksek. Bu eğilimin nedeni ise yüksek gelir gruplarındaki aile çocuklarının teknolojik gereçlere ve dolayısıyla sosyal medyaya daha fazla erişim sağlamaları olarak açıklanıyor.

Aileden Destek İstemek Çok Zor

Aynı araştırmaya göre, zorbalığın okul ortamında yaşanması ve öğretmenler tarafından fark edilememesi ise çocukların okul devamı ve sosyal özgüvenini derin olarak zedeliyor. Zorbalık alanında çalışan 15 yaşındaki Ugandalı çocuk hakları savunucusu Santa Rose Mary, şiddet yaşayan ya da fotoğrafları sosyal medyada paylaşılan çocukların

değil öğretmenlerinden ya da içine yaşadığı toplumdakilerden, kendi ailelerinden bile yardım isteyemeyecek kadar çaresiz hale düştüklerini; çocukların kendilerini toplumdan dışlanmış hissettiklerini”  belirtiyor.

Bu yüzden” gençlerin eğitim deneyimlerini geliştirmek için, hem çevrili hem de çevrimdışı olarak yaşadıkları şiddet deneyimlerini fark edilmesi ve iyileştirilmesi” çok önemli.

Kız Öğrenciler Daha Çok Hedef Alınıyor

Öte yandan uzmanlar, siber zorbalığın kız öğrenciler, erkeklerden daha fazla hedef aldığını belirtiyor. Kız öğrencilerin, erkeklere göre sosyal medyada daha fazla zaman geçiriyor olmaları; kişilikleri, kimlikleri ya da fiziksel görünümleri konusunda yapılan yorumlardan daha kolay etkileniyor olmaları ise bunun nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Etkisi Sanıldığından Daha Uzun Ömürlü

Aynı araştırmaya göre, kısa süreli bir siber zorbalığın bile uzun süreli etkileri olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, zorbalığa maruz kalan çocukların okulu bırakma olasılıklarının daha yüksek olduğunu; akademik başarılarının, sosyal uyumlarının, arkadaşlık ilişkilerinin etkilendiği ve psikosomatik sorunlar yaşadıklarını açıklıyor.  Bazı çalışmalar bu olumsuz etkilerin yetişkinliğe kadar uzanabileceğini de belirtiyor.

Türkiye’de Durum Ne?

Türkiye’de siber zorbalığın henüz çok fazla konuşulmuyor olması ise büyük oranda “akran zorbalığı” kavramının da yeni yeni tartışılıyor olması ile ilgili. Ancak bu şiddet türünün henüz daha az dile getiriliyor olması siber zorbalığın önümüzdeki yıllarda önemli bir sorun olmasına engel değil.

TüBİTAK ve Kocaeli Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre Türkiye’de ortaokul öğrencilerinin %12’si sözlü siber zorbalığa maruz kaldıklarını, yaklaşık %10.5’i ise siber zorbalık uyguladıklarını belirtiyorlar.  Veriler, siber zorbalığın en çok büyük kentlerde yaşandığını; İstanbul’da bu tür bir şiddete maruz kalma oranının %20’ye yaklaştığı, siber zorba olma oranının ise %15’lere ulaştığını gösteriyor.

Öte yandan, siber zorbalığa maruz kalan erkek öğrencilerin %30,5’i, kız öğrencilerin ise %16’sı “misilleme” yoluyla zorbaya karşılık verdiklerini; böylece kurban durumundan zorba olma durumuna kolaylıkla geçildiğini bir başka deyişle siber zorbalığın artarak devam etmesine neden olduklarını belirtiyor.

Bizde Kimden Yardım İsteniyor?

Peki öğrenciler kimden yardım istiyorlar? “Siber zorbalığa maruz kalırsanız kimden yardım istersiniz” sorusuna öğrencilerin %41’i arkadaşlarıyla, %37’si ailelerine bildireceğini, %15’i ise öğretmenler olarak yanıt veriyorlar. Bununla birlikte öğrencilerin bu soruyu  “doğru ve uygun ” yanıt verme eğilimi ile vermiş olabilecekleri,  aslında şiddet gören çocukların büyük bölümünün sessiz kaldığını düşünmek de çok zor değil.

Siber Zorbalık Nasıl Engellenir?

Uzmanlar çevrimiçi zorbalığın ve siber şiddetin sona erdirilmesini sağlamak amacıyla şu önlemlerin alınmasını öneriyorlar.

Siber zorbalık kavramını doğru şekilde ifade etmek:

Siber zorbalığın yönetilmesi için çocukların ve gençlerin bu şiddeti ve etkilerini bilmeleri ilk basamaktır. Gençlerin çevrim içi tutumlar hakkında sınır ve sorumluluklarını öğrenmeleri, ailelerin bilinçlenmeleri, özellikle daha savunmasız gruplara yönelen siber şiddeti fark etmelerini sağlamak şiddet sarmalını önleyen en etkili yöntemdir.

Okullarda siber zorbalığa karşı kurallar belirlenmek:

Okullarda her türlü şiddete karşı belirli bir tavır geliştirmek, bu sınır ve yasakların  ifade edilmesi, öğretmenlerin bu sınır ve kuralları sınıflarda açıklamaları da etkili bir yöntemdir.  Okul idaresi, öğretmenler ve ailelerin ortak bir tavır alması ve bu sınır ve kuralların net bir şekilde ifade edilmesi önemlidir. Bu net ifadenin bir sonucu olarak, zorbalık mağduru olan her çocuk okul yönetiminden ya da öğretmenlerinden yardım istediğinde şiddet uygulayan kişinin ceza alacağını ve kendisinin yalnız bırakılmayacağını bilmelidir.

Öğrencilerle Siber Zorbalık Önleme Ekipleri Kurmak:

Özellikle ortaokul seviyesinde öğrencilerin önderliğiyle çalışmalar yapmak çocukların kuralları ve sınırları benimsemesi açısından etkili bir yöntemdir. Böylece şiddet uygulayan çocuk sadece okul idaresi tarafından değil aynı zamanda yaşıtları tarafından da onaylanmayacağını fark eder.

Dezavantajlı Öğrencilerin Desteklenmesi:

Siber zorbalığa karşı oluşturulan politikalarda farklı alanlarda dezavantajlı olan öğrencilerin korunması ve desteklenmesi de sağlanmasıdır.  Bir öğrencinin fiziksel engeli, etnik kökeni, akademik kapasitesi, kültürü vb. nedenlerle şiddete yaşıtlarından daha fazla hedef olma olasılığı fark edilmeli; bu çocuklar okul yönetimi tarafından desteklendiklerini hissetmelidirler.

Kurbanların Kayıtsız Şartsız Destekleneceklerini Bilmelerini Sağlamak

Bir kurum içinde zorbalık yaşayan öğrencinin destekleneceğinden ve zorbalık uygulayanın ceza göreceğinden emin olması zorbalığın engellenmesinde en önemli tavırdır. Bu nedenle etkisi ve büyüklüğü ne olursa olsun her olayda gerekli prosedür ve kuralların işletilmesi zorbalık karşısında yapılması gereken en önemli tutumdur.

 

 

Unesco’nun 28 Mart 2023 tarihli “Fighting Misinformation and Cyberbullying in the Middle Schools” adlı makalesinden yararlanılmıştır.

 

Google Reklam
Eğitim Kolektifi

Leave a Comment

Yeni Yazılar

Einstein Çocukluğunda Yaşadığı Gelişimsel Yavaşlığı Nasıl Yendi?

  Albert Einstein’ın çocukluk hikayesi son dönemlerin en çok bilinen hikayelerindendir. Küçük Albert, dil gelişiminde…

22 saat önce

İç İçe Geçme Travması Nedir? Çocuğu Nasıl Etkiler?

  İç içe geçme travması kavramını duydunuz mu? Son zamanlarda adını giderek daha çok duyduğumuz…

5 gün önce

Eğitim Yılını Bitirirken Kalpleri Yumuşatacak 4 Anlamlı Etkinlik

  Eğitim yılı sona eriyor. Dönemin son günlerinde öğrencilerinizle sadece sohbet etmek yerine uygulayabileceğiniz ve…

1 hafta önce

Artık Biliyoruz: Eğitim Zekayı Nasıl ve Ne Kadar Yükseltebilir?

  Aramızda hatırlayan olacaktır: 2019 yılında, Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun olan Oğul Tuna…

1 ay önce

Zeka Gelişimi: Çocuğunuzun Zekası Elinizde!

  Bir çocukları olacağını öğrenen ana babaların en büyük merakı bebeğin fiziksel özellikleridir. Gözleri ne…

2 ay önce

Akran Zorbalığı: Şiddeti Önleyen Okul Kültürü Nasıl Yaratılır?

Bir zamanlar seyrettiğimiz ABD yapımı gençlik filmlerinin değişmez konusu akran zorbalığıydı. Bir grup kız öğrencinin…

2 ay önce