Kategoriler: Genel

Uzmanından Uyarı: Yapay Zeka Çağında Çocuk Doğurmayı Bir Daha Düşünün!

Google Reklam

Bilişim dünyasının tanınmış isimleri arasında yer alan ve Google X’in eski yöneticilerinden olan Mısır kökenli Mohammad “Mo” Gawdat, son yayınladığı ve şimdiye kadar yaptığı en önemli pod-cast olarak nitelendirdiği kayıtta yapay zekanın hızlı ve kontrolsüz gelişime dikkat çekerek henüz çocuğu olmayan aileleri uyardı: “Çocuk sahibi olmayı ertelemeyi düşünün!”

Mükemmel Fırtına

Euronews haber sitesinde yer alan habere göre, Steven Bartlett adlı işadamıyla yaptığı röportajın yayınladığı podcastte Mo Gawdat, “İnsanlık tarihinde daha önce hiç bu kadar mükemmel bir fırtına olmamıştı” dedi.

‘Ekonomik, jeopolitik, küresel ısınma, iklim değişikliği ve tüm bu yapay zeka fikri’ni ‘mükemmel fırtına’ ve ‘belirsizliğin derinliği’ olarak nitelendiren yapay zeka uzmanı, söz konusu fırtınanın ‘daha önce hiç bu kadar yoğun olmadığına’ dikkat çekti. Gawdat, “Çocuklarınızı neden böyle olumsuzluklara maruz bırakmak isteyesiniz?” diye de ekledi.

Kontrol Etmekten Çok Başvurulacak Bir Kaynak

“The Diary of a CEO” (Bir CEO’nun Günlüğü) isimli podcast’te Steven Bartlett’e konuşan Gawdat, “Aslına bakacak olursak riskler o kadar büyük ki insanlığa yönelik diğer tehditleri düşündüğümüzde eğer henüz çocuk sahibi olmadıysanız bunu yapmayı ertelemelisiniz” ifadelerini kullandı.

“Yapay zeka, teknolojik gelişmenin doruk noktasıdır” diyen yapay zeka uzmanı, “Bence bu, dünyanın nasıl şekil alacağını belirleme konusunda eşi benzeri görülmemiş bir durum olacak” öngörüsünü paylaştı.

Dijital zekanın karmaşıklığının boyutları hakkında da konuşan Gawdat, bunun bağımsız bir hal aldığını, kontrol edilmekten ziyade başvurulacak bir şey olduğunu belirtti.

Google Reklam
Eğitim Kolektifi

Leave a Comment

Yeni Yazılar

Siber Zorbalık Nedir? Nasıl Engellenir?

  Okullarda akran zorbalığının giderek daha fazla yaşandığı bugünlerde, siber zorbalık da çocuklar ve gençler…

6 ay önce

Ya İnandığın Hikaye Senin Hikayen Değilse?

Her insanın kendisi, başkaları ve dünya hakkında, gördüklerini ve beklediklerini belirleyen bir hikayesi vardır. Bu…

6 ay önce

Maternal Narsizm: Sevilmemiş Çocuklarda Görülen 6 Yıkıcı Tutum

    Ebeveynleri tarafından yeterince sevilmemiş, desteklenmemiş, duygusal ihtiyaçları giderilmemiş kişiler çocuklarında yaşadıkları duygusal eksiklerini…

7 ay önce

Bir Kaybın Ardından Beyin Nöral Haritasını Nasıl Çizer?

  Son yıllarda nörobilimde sağlanan gelişmeler sayesinde beyinle ilgili bir çok bilgi sahibi olduk. Bunlardan…

7 ay önce

Michael Apple: Yeni Liberalizm Okulları Nasıl Yapılandırdı?

  Son on yılda bir dizi kitabımda "muhafazakar modernleşme" süreçlerinin eleştirel analizini yaptım. Eğitim reformları…

7 ay önce

Michael Apple ve Eleştirel Okul Teorisi: Eğitim Toplumu Gerçekten Değiştirebilir mi?

Michael Apple, son dönemlerde Eleştirel Pedagojinin yetiştirdiği en tanımış ve etkili isimlerin başında gelmektedir. Bu…

7 ay önce