Sanat eğitimi, okullarımızda kendine yer bulamamış alanlardan biridir. Çoğumuz resim, müzik gibi dersleri ‘gerçek’ derslerden yorulmuş çocuklarımıza nefes aldıran, biraz dinlendiren ve yeniden matematik ve fen derslerine konsantre olmalarına yardımcı olan eğlenceli dersler olarak düşünürüz.
Okullarda ‘ciddi’ derslerle ilgilenen öğretmenler ders saatleri yetmeyince müzik derslerinde matematik anlatmaya devam eder; öğrencilerin karne ortalamalarını resim, beden eğitimi derslerine verdikleri tam notlarla yükseltir; kendilerine sanat alanlarında kariyer seçen öğrencilerine çoğu zaman dudak bükerek izlerler. Özellikle de sınıflar ilerlediğinde bu dersler kariyer hedefleri, sınavlar, dershaneler, özel derslerle meşgul öğrencilerin ajandalarındaki gereksiz elemandır.
Peki o zaman neden dünyanın geri kalanında sanat derslerine bu kadar çok önem verilir? Sanat eğitimi almak çocuklarımızın kişiliğine nasıl boyutlar kazandırır? Yok eğer ille de resim, edebiyat, müzik benim için önemli değil diyorsanız bir sanat formuyla azda olsa haşır neşir olmak çocuğumuza hangi sosyal ve kişisel becerileri kazandırır?
İşte size sanat odaklı derslerin çocuklarımızın hayatlarına kazandırabileceği anlam, değer ve tutumların bir bölümü.
Yaratıcılık
Ee doğal olarak dediğinizi duyar gibiyiz. Sanat dersi tabi ki çocukların yaratıcılıklarını geliştirir. Ancak yaratıcılık sadece renkleri farklı şekilde bir araya getirmek, objelerin formları değiştirmek değildir. İyi bir sanat eğitimiyle çocuklar kendilerini ifade etmenin, çevrelerini daha iyi anlamanın ve bunun alışılmış yolların dışında yapabilmenin eğitimini alırlar. Sanat aynı zamanda çevrelerindeki dünyayı ve kendilerini kavrayışlarını geliştirecek; sıradanlığı aşmalarına yardımcı olacaktır.
Yükselen Akademik Başarı
Sanat ağırlıklı dersler öğrencilerin sadece yaratıcılıklarını geliştirmekle kalmaz aynı zamanda akademik başarılarına da katkıda bulunur. Düzenli olarak–müzik, resim, drama- gibi sanat faaliyetlerinde bulunan öğrencilerin matematik, fen alanlarında başarılı olma, bu derslerde bir sunuş yapma, kompozisyon yazma, ödül alma, konuşma yapma olasılıkları –sanatla ilgilenmeyen öğrencilere göre- dört kat daha yüksektir.
Özgüven
Herhangi bir alanda emek vermek, ilerlemek sonra da ustalaşmaya başlamak çocuğun özgüvenini yükseltebilecek en önemli deneyimlerden biridir. Sanatta kazanılan ilerleme çocuğun toplumsal görünürlüğünü de arttırır. Bir müzik aleti çalan, şarkı söyleyen, resim sergisine katılan çocuk yaşadığı gelişim sürecini de kavrayacak ve özgüveni çok daha yükselecektir.
Motor Becerileri
Özellikle küçük yaştaki çocuklar kalem tutarak, fırçayı farklı açılarda kullanarak oyun hamurlarını kullanarak, makas kullanarak, basit müzik aletleriyle ritim tutmayı öğrenerek ince motor becerilerinde yaşıtlarından daha hızlı bir gelişim sağlarlar. Bu erken gelişim kümüle ederek çocuğun ilerideki gelişimine katkıda bulunacaktır.
Görsel Öğrenme
Sanat eğitimi çocuklara dünyayı farklı şekilde tasarlama ve yorumlama becerisi kazandırır. Sanat eğitimi alan çocuk dünyaya eleştirel bakabilmeyi, görsel bilgiyi doğru yorumlamayı, farklı görsel formları farketmeyi ve bunların arasında tercihler yapabilmeyi öğretir. Bu başlı başına büyük bir gelişimdir.
Karar Alma
Sanat uygulamaları öğrencilerin karar alma becerileri güçlendirir. Çünkü her uygulama gibi sanat uygulamaları da içinde pek çok karar barındırır. Bu karar, öğrencinin diğer alanlardaki karar etkinliğini de geliştirecektir. Dil, sözcükler, renkler, melodiler, formlar gibi konulardaki kararlar size basit gözükse de öğrencinin tercihler yapma, karşılaştırma, eleştirel düşünme, kararlarının sonuçlarını düşünme gibi becerilerini geliştirecektir.
Azim
Dışarıdan bakıldığında öyle gözükmese de bir konuda deneyim kazanmak sadece çok düzenli tekrarlarla, çalışmayla elde edilir. Sanat uygulamaları çocuğunuza düzenli çalışmayı, sonuç alıncaya kadar vazgeçmemeyi ve azimli olmayı öğretecektir.
İşbirliği
Pekçok sanat formu çocukların hep birlikte çalışmasını gerektirir. Bireysel gibi gözüken performans alanlarında da öğrenme süreci büyük oranda takım çalışmasına, işbirliğine ve birlikte öğrenmeye dayanır. Sorumlulukların paylaşılması ve ortak bir hedef için çalışmak tıpkı grup sporlarında olduğu gibi çocuklarımıza iyi birere ekip oyuncusu olmayı öğretecektir.