Günümüz hız çağı. Biz büyükler bile beklemekten nefret eder ve beklememiz istendiğinde kolayca öfkelenirken çocuklarımıza sabır becerisini nasıl öğretebileceğimizi hiç düşündünüz mü?
Çoğumuz beklenmesi gereken zamanlarda -kendimizin de yaptığımız gibi- çocuklarımızın eline bir cep telefonu ya da tablet tutuşturduğumuz için bu gereksinimi hissetmiyor olabiliriz. Bununla birlikte küçük yaşlarda zaman kavramını, kişisel kontrolü, beklemeyi ve kendi kendini meşgul edebilmeyi öğrenmek bir çocuğa verilebilecek büyük armağanlardan biri değil midir?
Aşağıda çocuklarımıza zaman kavramını kavratabilmek için kullanabileceğiniz basit, görsel ve etkili tekniğin sizin için de faydalı olacağını umuyoruz.
Çocuklara Saati ve Zaman Kavramını Öğretmek
Zamanı ölçmek ve kavramsallaştırmak çocukların ancak 8-9 yaşına geldikten sonra edinebildikleri bir beceridir. Bu nedenle 1 saatin, 15 dakikanın, yarım saatin ne kadar sürdüğünü onlara tanımlamamız gerekir. ‘Buradan okula gidinceye kadar geçen süre yarım saat’, ‘anneannenlere yürüyerek gitmek bir saatimiz alıyor’ gibi gerçek yaşam bağlantılı tanımlamalar anlamayı kolaylaştırır.
Öte yandan tıpkı mevsimler gibi belirli saatlerde yapılan belirli işleri de çocuklara resimler ya da renklerle gösterebilirsiniz. Böylece çocuk saatlerle görevler arasında bağlantı kurabileceği gibi aynı zamanda günlük rutinini de öğrenecektir.
Çocuklara Beklemeyi Öğretmek
Günümüz çocukları istedikleri şeylere çok kısa zamanda ulaşmaya alışıklar. Buna bir de kullandıkları medyanın hızı eklenince çocuklar bazı şeyler için beklenmesi gerektiğini hiç fark etmeden büyüyorlar.
Çocuklara beklemeyi öğretmenin iyi bir yolu onları doğaya, bahçeciliğe teşvik etmek. Böylece çocuklar sabretme sonucunda alınan armağan yaşayarak öğrenebilirler.
Örneğin siz bir yere gidiyorsunuz ve çocuğunuzun sizi beklemesi gerekiyor. Böyle durumlarda aşağı yukarı ne kadar beklemesi gerektiğini çocuğa açıklamak, geldiğinizde saatin kaç olacağını, geliş zamanınızda akrep ve yelkovanın nerede olacağını önceden göstermek çocuğunuzun belirsiz bir bekleme deneyimi yaşamaması açısından önemlidir.
Ayrıca çocuğun çok uzun beklemesi gereken zamanların sonunda küçük bir armağan vermek ve beklediği için teşekkür etmek de onun bekleyebilme becerisini arttıracaktır.
Çocuğa Kendi Kendini Meşgul Etmeyi Öğretmek
Günümüzde çocuklar sadece şık oyuncaklarla ya da arkadaşlarıyla oyun oynanabileceğine inanıyorlar. Oysa çocuğun kendi kendine oyunlar tasarlaması, kendi oyuncaklarını yaratması ya da elinde hiçbir malzeme olmadığında da kendisini oyalayabilmesi çocuğun yeterliliği, yaratıcılığın gelişimi açısından oldukça önemlidir.
Böylece çocuk boş zamanlarında başkalarına ihtiyaç duymamayı, kendi kararlarını verebilmeyi öğrenir. Bunu sağlamanın yollarında birisi çocuğa kendi malzeme ve oyuncaklarını yaratabilme fırsatı vermektir.
Çocuğa Okumayı Sevdirmek
Uzun yolculuklarda, doktor bekleme ya da beklenmesi gereken her yerde, aslında ihtiyacınız olan bir cep telefonu değil kitaplardır. Ancak evde kendisine hiç kitap okunmamış, okuma alışkanlığı kazanmamış çocuklar özellikle de beklenmesi gereken yerlerde kitap okuma fikrinden hiç hoşlanmayacaklardır.
Bunun üstesinden gelebilmek için hem elinizin altına kitap bulunması hem de kitap okuma fikrini zaten sevecek çocuklarınız olması gerekecektir!