Çocuklarımızın ekranlarda bağımlılığı onları bekleyen en büyük risklerin başında geliyor. Ekran bağımlılığının belirtilerinin başında ekranda vakit geçirmediği sürelerde çocuğun kendini huzursuz, üzgün ya da öfkeli hissetmesi geliyor. Bazı çocuklar ekran başından ayrılamadığı için yemek yemek, tuvalete gitmek gibi temel fiziksel ihtiyaçlarını bile erteliyorlar.
Çocuğunuzu bu risklerden korumak ister misiniz? İşte ekran süresini yöneten ve çocuklarını dijital bağımlılıktan koruyan bir aile olabilmek için 4 basit öneri:
1. Önce Kendi Bağımlılığınızı Gözden Geçirin!
Çocuklar kendi kendilerine ekran bağımlısı olmazlar. Çoğu zaman çocuğu dijital oyuncaklarla baş uzun süre baş başa bırakan, hatta kendileri de birer bağımlı olan anne babalarını kendilerine model alarak bağımlı haline gelirler. Bu yüzden çocuklarını teknoloji bağımlılığından kurtarmak isteyen ebeveynler ilk önce kendi davranışlarını sorgulamalıdır.
Eğer anne baba, cep telefonlarını, ekran sürelerini sınırlamak konusunda örnek olursa çocuklar da bunu başarabilir. Bunun için ilk adımda anne babanın bilgisayarlarından, sosyal paylaşımlarınızı yaptığı cep telefonlarından vazgeçmesi, sonra da aynı şeyi çocuğunuzdan istemesi önemlidir. Bunu yaparken yasakçı bir dil kullanmamak, gerekçelerinizi ve kaygılarınızı açıklıkla çocuğunuzla paylaşmak önemlidir.
2. Saat ve Alan Kısıtlamaları Konusunda Sözleşme Yapın!
Daha sonra teknolojik aletlerin kullanımıyla ilgili saat sınırlaması getirebilir ya da bu konuda tüm aile üyelerini kapsayacak ev kuralları belirleyebilirsiniz. Unutmayın, sınırlamalar anne babalar için de geçerlidir! Siz cep telefonunuzla yaşarken çocuğunuzun hayatını değiştirmesini bekleyemezsiniz.
3. Yeni İlgi Alanları Keşfedin!
Çocuğunuzu ekran başından kaldırabildiniz mi? Şimdi sırada onun ilgisini çekecek başka alanlar yaratabilmek var. Çocuğunuzun yaşına, ilgi alanlarına göre seçenekler sunun. Özellikle spor, doğa gezileri, takım oyunları gibi bedensel aktivite ve iletişim içeren faaliyetlere ağırlık verin. Yeni arkadaşlar edinmeleri için olanaklar sağlayın. Çocuğunuzun teknolojik oyunlarda bulduğu başarma duygusunu yakalamasına destek olun.
4. Sorumluluk Verin!
Çocukların en çok mutlu oldukları şeylerden birisi bir alanda sorumluluk sahibi olmak ve karar alabilmektir. Yaşına göre küçük karar alanlarıyla başlayabilirsiniz. Tuvalet kağıdının değişiminden, alışveriş listesinin kontrolüne, çöp ayrımından birlikte yemek yapmaya üzerine aldığı her gerçek sorumluluk onu sanal dünyanın tuzaklarından biraz daha uzaklaştıracaktır.