Eğitim Reformu Girişimi, ERG, 2020 yılı Eğitim İzleme Raporunu yayınladı. 2008’den eğitim politika ve uygulamaları üzerine yıllık raporlar hazırlayan ERG’nin bu yılki çalışmasının adı Eğitim İzleme Raporu 2020: Öğrenciler ve Eğitime Erişim.
Raporda ayrıca pandemi sürecinde öğrencilerin uzaktan eğitime erişimde yaşanan sorunlar, gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bilgiler ve eğitime erişimi artırmaya yönelik hedefler ve uygulamalar değerlendiriliyor.
Tamamına https://www.egitimreformugirisimi.org/egitim-izleme-raporu-2020-ogrenciler-ve-egitime-erisim bağlantısından ulaşabileceğiniz ERG Raporunda yer alan Roman Çocuklar bölümünden bir özet paylaşıyoruz.
Roman Çocuklar ve Dışlanma
Türkiye’de yaşayan Roman topluluklar yoksulluk, istihdam, barınma, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim sorunları ile bunların beraberinde sosyal dışlanmayla karşılaşıyor. Gerek toplulukların kültürel ve ekonomik özellikleri gerekse sistemin neden olduğu erişim zorlukları bu sorunları derinleştiriyor. Roman çocuklar eğitim ortamlarında zorbalık ve hem doğrudan hem de dolaylı ayrımcılığa uğrayabiliyorlar ve bu durum okula aidiyet geliştirmelerine engel olabiliyor. Eğitimi sürdürebilmek için ihtiyaç duyulan desteğin sağlanamaması ve eğitim ortamlarının kapsayıcı kılınamaması Roman çocukların eğitim hayatından kopmasına yol açabiliyor.
İlkokul 3’te Okul Bitiyor !
Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi (2016-2021) 1. Aşama Eylem Planı Roman çocukların okullulaşma oranının düşüklüğüne ve devamsızlık ile okul terk oranlarının yüksekliğine dikkat çekiyor. Sıfır Ayrımcılık Derneği tarafından yürütülen çalışmaya göre kentlerde yaşayan Roman öğrencilerin çoğunluğu okuma ve yazma öğrendikten sonra, ilkokul 3. sınıfın ardından eğitimi terk ediyor ve ailelerinin ekonomik faaliyetlerine destek olmak amacıyla çalışmaya başlıyorlar.
Pandemi Nasıl Etkiledi?
Pandemiyle birlikte uzaktan eğitim sürecinin başlaması, raporda değinilen ve özel önle gerektiren diğer gruplar gibi Roman çocukların da eğitimini olumsuz yönde etkiledi. Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin aktardığı üzere, ekonomik yetersizlik nedeniyle öğrencilerin süreçte duyduğu dijital araç ve internet bağlantısı ihtiyacı karşılanamadı ve Roman çocukların çoğunluğu eğitim süreçlerinin dışında kaldı. Eğitime erişememeyle artan öğrenme kayıplarının önlenmesi için telafi derslerine ihtiyaç duyuldu.
Gerek pandemi öncesi gerek pandemi sırasında Roman çocukların eğitimine ilişkin bulgular ve değerlendirmelerden hareketle, Roman toplulukların koşulları hesaba katılarak çocukların çeşitli gereksinimlerine yönelik hem merkezi hem yerel destek mekanizmalarının sağlanması, ailelerin ve eğitimcilerin bilgilenmesi ve güçlenmesi, eğitim süreç ve uygulamalarının kapsayıcılığının artırılması temel öneriler arasında sıralanabilir. Bunun için sorunun kaynağı olan yapısal sorunların da giderilmesine yönelik bütünleşik ve birbirine paralel politikaların geliştirilmesi önemlidir.