Sınıf Tasarımıyla Öğrenmeyi Yükseltmenin Püf Noktaları

Sınıf Yönetimi
Sınıf Yönetimi
Sınıf Duvarlarıyla Öğrenmeyi Yükseltmenin Püf Noktaları

Eskiden sınıflarımız çok temel malzemelerden oluşur; sıralar, tahta ve askılar dışında neredeyse hiç eşya bulunmazdı. Oysa günümüzde sınıf tasarımının öğrencilerle iletişim kurmak ve onların öğrenme kapasitelerini arttırmak için kullanabileceğimizi biliyoruz. Bu yüzden de çok sayıda okul ve öğretmen sınıflarını yeniden tasarlamak özellikle de duvarları daha etkin kullanmak üzerine çalışıyorlar.

Araştırmalar, sınıf tasarımıyla öğrencinin dikkat, bellek, konsantrasyon becerileri arasındaki bağı kanıtlıyor.
Araştırmalar, sınıf tasarımıyla öğrencinin dikkat, bellek, konsantrasyon becerileri arasındaki bağı kanıtlıyor.

Bununla birlikte sınıf tasarımının sadece sınıf süslemekten ibaret olmaması ve çocukların öğrenmelerine katkıda bulunabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı temel kurallar var. Hatta bazı araştırmalar sınıfın tasarımıyla öğrencinin dikkat, bellek, konsantrasyon ve kendini yönetebilme becerileri arasında da bir bağ olduğunu da ortaya koymaya başladı. Bu araştırmalara göre çocukların henüz gelişme sürecinde olan zihinsel fonksiyonları, -yetişkinlerden farklı olarak- kendilerine sunulan aşırı görsel malzemeden olumsuz etkilenebiliyor. Sınıfta aşırı kullanılmış görseller bir öğretmeni asla rahatsız etmezken, çocukların dikkat ve koordinasyonunu düşürebiliyor.

Bu nedenle eğitimcilerin büyük bir iyi niyetle başladıkları sınıflarını yeniden yaratma işinin eğitim adına iyi sonuçlar yaratabilmesi için bazı kuralları gözetmek gerekli.

Çocukların henüz gelişme sürecinde olan zihinsel fonksiyonları, -yetişkinlerden farklı olarak- kendilerine sunulan aşırı görsel malzemeden olumsuz etkilenebiliyor..
Çocukların henüz gelişme sürecinde olan zihinsel fonksiyonları, -yetişkinlerden farklı olarak- kendilerine sunulan aşırı görsel malzemeden olumsuz etkilenebiliyor..

Fazla Görsel Dikkat ve Koordinasyonu Düşürüyor

Bu alanda yapılmış ilk araştırmayı yapan Rodrigues ve Pandeirada  öğrencilerin sınıf dekorasyonuna bağlı olarak değişen öğrenme tutumlarını gözlüyorlar. 8 ve 12 arasında değişen 64 öğrenciyle gerçekleştirilen araştırmada öğrenciler ilki duvarlarında çok sayıda görselin bulunduğu ikincisi ise duvarları neredeyse boş olan iki sınıfa yerleştiriliyorlar. Her iki sınıftaki öğrencilere bir bilgisayar ekranını gözlemleyerek çıkan X ve K harflerine göre tepkiler vermeleri; bir tabloda renkleri değişen karelerin sayısını hatırlamaları gibi dikkat, konsantrasyon ve bellek gerektiren görevler veriliyor. Çalışma görsel kalabalığı olan sınıflardaki çocukların dikkat dağınıklığını net bir şekilde ortaya koyuyor.

Duvardaki Boş Alan Olması, Görseller Kadar Önemli

Tabi bu çalışmadan çıkacak sonuç sınıf duvarlarının boş olması gerektiği değil. İngiltere’de 153 sınıfta yapılan bir başka araştırmaya göre duvarlarda iyi seçilmiş görsellerin bulunması öğrencilerin sınıflarını benimsemelerini kolaylaştırıyor. Grafik tasarımda kullanılan boşluk yönetimi kuralı sınıf duvarlarında da geçerli. Buna göre duvarların en az %30-50’sinin boş tutulması görsel malzemenin dengeli olmasını sağlıyor.

Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Dilerseniz sınıfın bütün duvarlarını kapsayacak şekilde bir folyo çalışması yaptırabilir ve yıl uzun yıllar boyunca bu tasarımı kullanabilirsiniz. Ancak bu seçenekte yazı ve görsellerde hata olmaması önemlidir. Çümkü küçük bir yanlış bile yıllarca duvarlarınızda kalabilir.

Eğer duvarları faaliyetlerinizi yansıtacak şekilde kullanacaksanız eğitici malzemenin yanı sıra kendi öğrencilerinizin çalışmalarını sergilemeyi unutmayın.
Eğer duvarları faaliyetlerinizi yansıtacak şekilde kullanacaksanız eğitici malzemenin yanı sıra kendi öğrencilerinizin çalışmalarını sergilemeyi unutmayın.

Eğer duvarları faaliyetlerinizi yansıtacak şekilde kullanacaksanız eğitici malzemenin yanı sıra kendi öğrencilerinizin çalışmalarını sergilemeyi unutmayın. Böylece hem öğrencilerin öğrenme sorumluluğunu arttırır hem de konunun daha uzun süre hatırlanmasını sağlayabilirsiniz.

Duvarlarınızda ilham verici model alınacak kişileri sergileyin.
Duvarlarınızda ilham verici model alınacak kişileri sergileyin.

Duvarlarınızda ilham verici model alınacak kişileri sergileyin. Kısa hikayeler, çocukların hikayelerini merak edeceği gerçek hayat kahramanları, bilimsel başarılara imza atmış kişiler etkileyici olabilir. Bu kahramanları seçerken geleneksel isimlerden, klasik imajlardan uzak durabilirsiniz. Sadece erkekleri, Nobel ödülü alanları ya da sadece klasik mucitleri değil, günümüzün kuralları yıkmış isimlerini de unutmayın!

Sınıflarda Eğitici Duvarlar Yaratmanın Püf Noktaları
Sınıflarda Eğitici Duvarlar Yaratmanın Püf Noktaları

Duvarların sergilediğiniz malzemelerin uyumlu, düzenli ve çekici görünmesine dikkat edin. Aynı renkleri, aynı boyuttaki görselleri birarada tutun.

Haritalar, grafikler, tablolar öğrenmeyi destekler. Ancak hiçbirinin bütün dönem boyunca duvarda asılı durup farkedilmez olmalarını beklemeyin. Sıksık yeni görseller kullanın.

Öğrencilerinizin başarılarının en iyiden başlayarak sıralandığı, notların yazıldığı listeleri duvarlarınıza asmayın.
Öğrencilerinizin başarılarının en iyiden başlayarak sıralandığı, notların yazıldığı listeleri duvarlarınıza asmayın.

Öğrencilerinizin başarılarının en iyiden başlayarak sıralandığı, notların yazıldığı listeleri duvarlarınıza asmayın. Bazı öğretmenler bunun motive edici olduğunu düşünseler de bu uygulamalar bazı çocukların güvenini sarsabilir.

Gün ışığını engellemeyin. Pencerelerinizi açılmalarını engelleyecek şekilde tasarlamayın. Elektrik lambaları değil, gün ışığıyla aydınlatılmış sınıflarda öğrencilerin daha başarılı olduklarını aklınızda bulundurun.

Kaynaklar:

Rodrigues, P. F. S., & Pandeirada, J. N. S. (2015). Attention and working memory in elderly: The influence of a distracting environment. Cognitive Processing, 16, 97-109
Youki Terada, 24 Kasım 2018, Dos and Don’ts of Classroom Decorations,  Edutopia.
Etiketler: eğitimde üçüncü öğretmen, etkili sınıf yönetimi, sınıf duvarlarının etkili kullanımı, sınıf düzeni, sınıf iklimi, sınıf tasarlama, yeni sınıf tasarımları

İlginizi Çekebilir

Sosyal Medya Hesaplarımızı Takip Edin

Eğitim Kolektifi’nin Büyümesine Destek Olun!

İçeriklerimizi beğeniyorsanız daha fazla okuyucunun bize ulaşmasına destek olun.
Bizi Sosyal Medya Hesaplarımızdan Takip Edin, Beğenin, Paylaşın.

Takipte Kalın!

Facebook sayfamızı beğenin ve yeni yazılarımızdan haberdar olun.

Reklam

Yazar Hakkında

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

milli eğitim bakanı olsaydım kitap
eğitim kolektifi milli eğitim bakanı olsaydım kitap satın al

Milli Eğitim Bakanı Olsaydım

Orijinal fiyat: 150 ₺.Şu andaki fiyat: 90 ₺.

Ahmet Yıldız, Ayşegül Kanal, Cem Demirayak, Gözde Durmuş, Engin Karadağ, Erdal Atıcı, Erdal Küçüker, Esergül Balcı, Fevziye Sayılan, Feyzi Coskun, Gökçe Güvercin-Seçkin, Gözde Durmuş, Hasan Aydın, M. Cansu Balcı, Meral Uysal, Mustafa Gazalcı, Niyazi Altunya, Nurcan Korkmaz, Orhan Özdemir, Reşide Kabadayı, Rıfat Okçabol, Selen Balcı, Ş. Erhan Bağcı, Vildan Özdemir
Eğitim Kolektifi Yayınları

Normal Nedir?

Orijinal fiyat: 145 ₺.Şu andaki fiyat: 100 ₺.

Wolfgang Korn
Can Çocuk Yayınları
Reklam

En Yeniler

En Popüler

Dosyalar

Reklam