Platon, ‘öğretmenlik tanrı mesleğidir.’ demiş. Bu sözün doğruluğunu çocukluk ve ilk gençlik yıllarında özel öğretmenlerle karşılaşıp hayatlarının yönü değişen kişiler çok daha iyi bilir. Öte yandan pek çok öğretmen için yaptığı bir meslek değil bir yaşama biçimidir. Yaptıklarının bir çocuğun hayatını, geleceğini ve kendisine dair inancını değiştireceği için değil sadece yapılacak en doğru şey olduğu için ve içlerinden öyle geldiği için hesapsızca yaparlar ki bu sadece kendileri de hesapsız olan insanları anlayabileceği bir şeydir.
Bu yazıda size böyle içten ve hesapsız öğretmenleri anlatan filmler derledik. Çoğunu daha önce duymamış olabileceğiniz bu özel filmleri, öğretmenlik mesleğini -kendi mesleklerini yapış biçimini değerlendirmek nezaketini göstermeden- öğretmenleri eleştirenlere ithaf ediyoruz.
Kara Tahta – Blackboards – 2000 – IMDb 7.0
Cannes Film Festivali’nde jüri büyük ödülü almış olan Kara Tahta, İran kırsalında kendilerine öğrenci arayan öğretmenleri konu almaktadır. Savaş sonrası yıkımının yaşandığı bir toplumda, sırtlarına yükledikleri kara tahtalarla eğitim için seyahat eden öğretmenler, kara tahtaları sadece eğitim için kullanmayacaktır. Kara Tahta incelikli İran sinemasının öğretmenleri anlatan filmler arasındaki en iyi örneklerinden.
Canım Öğretmenim – Monsieur Lazhar – 2011 – IMDb 7.5
Kanada’dan bir öğretmen ve sınıfının hikayesi. Montreal’e göçmen olarak giden Cezayirli Bachir Lazhar, çok sevdikleri öğretmenlerinin intiharına şahit olmuş bir sınıfa öğretmen olarak kabul edilir. Oysa daha göçmenlik başvurusu kabul edilmemiştir… İlk gün şaşkınlık ve kültürel bir boşlukla başlayan bu tanışma yavaş yavaş bir dayanışmaya dönüşür. Sınıftaki çocukların yaraları yavaş yavaş iyileşirken hiç kimse Bachir’in nasıl acılı geçmişinden geldiğini düşünmemektedir. Fakat bu geçmiş öylesine rahatsız edicidir ki eğer öğrenilirse sonuçları Bachir’in ülkeden atılmasına kadar gidebilir.
Babam ve Ustam – Padre Padrone – 1977 – IMDb 7.4
Film, yirmi yaşına kadar okuma yazma bilmediği halde şimdi bir dil bilimi uzmanı olan çoban Gavino Ledda’nın gerçek öyküsüdür. Babası, Gavino’yu okul göndermez çünkü eğitim, zenginlere özgü bir ayrıcalıktır ve Gavino çoban olmak zorundadır. Babasının askerlik çağına kadar çalıştırdığı Gavino askerliğe gittikten sonra kendi yolunu çizecektir.
İtalyan sinemasının başyapıtlarından olan Babam ve Ustam, 1977 yılında Cannes’da büyük sürpriz yapmış hem Altın Palmiye’yi hem de Uluslararası Eleştirmenler Ödülü’nü kazanmıştı. Sözün özü Taviani kardeşlerden bir başyapıt.
İki Dil Bir Bavul – 2008 – IMDb 7.5
öğretmenleri anlatan filmler arasında özel bir yere sahip bir film İki Dil Bir Bavul. Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği film, bir Türk öğretmenin, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Demirci köyündeki ilkokula atanmasını ve orada Türkçe bilmeyen Kürt öğrencileriyle yaşadıklarını anlatır. Demirci köyün okulunda yalananlar genç öğretmen ve öğrencilerin yanı sıra izleyicilerini de dönüştürecektir.
Sessizlik – Do-ga-ni – IMDb 8.1
“Mücadelemizin nedeni dünyayı değiştirmek değil, dünyanın bizi değiştirmesini engellemek.” sözünü zihinlere kazıyan unutulmaz bir film. Kang In-Ho , Moojin şehrinde işitme engelliler için görevlendirilmiş ve henüz yeni atanmış bir öğretmendir. Seo Yoo-jin de Moojin İnsan Haklarını Koruma Merkezi’nde çalışmaktadır. Okulda gizlice uygulanan şiddeti ve başka korkunç şeyleri gün ışığına çıkarmak için birlikte çalışırlar.
Gerçek bir hikayeden filme alınmış, üstünüzde çarpıcı, yıkıcı etkileri olacak önemli bir çalışma.
Arkadaşımın Evi Nerede – Khane-ye Doust Kodjast? – IMDb 8.1
öğretmenleri anlatan filmler, aslında çoğu zaman öğrencileri de anlatır. İşte ‘Arkadaşımın evi nerede?’ de böyle bir film. Ahmed, yanlışlıkla sınıf arkadaşının ödevini de eve götürür. Eğer ödevini arkadaşına götürmezse öğretmeni ikisine de sıfır verecektir. Tam olarak nereye gittiğini bilmeden, başka bir köyde oturan arkadaşına ödevini geri götürmek için maceralı bir yola koyulur. Yolda köylülerle karşılaşan Ahmed’e, bazı köylüler caydırıcı davranırken bazıları ise yardımcı olacaktır. İran sinamasından usta yönetmen Abbas Kiarostami imzalı yüreklere dokunan bir film.
Her Çocuk Özeldir – Yerdeki Yıldızlar – Taare Zameen Par – 2007 – IMDb 8.4
Taare Zameen Par, 2007 yapımı yönetmenliğini Aamir Khan, Amole Gupte ve Ram Madhvani’nin yaptığı eğitimsel drama filmidir. 8 yaşındaki Ishaan Awasthi’ nin dersleri kötüdür. Arkadaşları ile iletişim kuramamakla birlikte sık sık kavga eder. Arkadaşları, öğretmenleri ve ailesi tarafından dışlanan Ishaan, ailesi tarafından disipline edilmesi için yatılı okula gönderilir. Burada da durum pek farklı değildir. Resim öğretmeni Ram Shankar (Aamir Khan) ile tanışan Ishaan’ın rahatsızlığı ortaya çıkar ve onun aslında çok özel bir çocuk olduğunu anlayan öğretmeni, sabır ve özenle Ishan’ın kendisini bulmasına yardımcı olur.
Ekim Düşü – October Sky – 1999 – IMDb 7.8
Coalwood adlı kasabada yaşayan Homer Hickam adlı gencin ilerde baba mesleği olan madenciliği yapmaktan başka seçeneği yok gibidir. Fakat 1957 Ekim’inde Sputnik adlı uydunun uzaya fırlatılmasıyla Homer roketlere ve bunların nasıl yapıldığına büyük ilgi duyar. Üç arkadaşı ile deneme yanılma yoluyla bazı denemeler yapmaya karar verir.
Kasabada başta babası olmak üzere herkes bunun bir saçmalık olduğunu düşünmektedir. Sadece bir lise öğretmeni onların çabalarını ve emeklerine saygı gösterir ve Ulusal Bilim Yarışmasında büyük ödülü alabileceklerine onları inandırır.
1 Yorum. Yeni Yorum
alçı ve sıvaların derdi binayı ayakta tutmak değil 😀 üzüm yemek için ise iyi bir derleme