Pandemi hayatımızdaki etkisini sürdürmeye devam ediyor. Yetişkinler olarak biz Covid’in ekonomik etkilerini hissederken çocuklarımız da farklı şekillerde etkileniyorlar. Peki Covid çocukları bu süreçten nasıl etkileniyor? Böyle uzun bir süre evde olmanın çocuklar açısından anlamı nedir? Pandemi dönemi çocukların hayatında nasıl izler bırakacak? Gelin bu değişiklikleri birlikte değerlendirelim.
Okulun Boşluğu Nasıl Dolar?
Çocukların hayatındaki en büyük değişim tartışmasız olarak eğitimde yaşanıyor. Okul, bambaşka bir şeye dönüşürken, bildiğimiz anlamıyla çocuklarımızın hayatından çıktı.
Bunu nasıl yorumlamalıyız? Veliler okulu bir bilgi merkezi olarak görse de çocuklar açısından okul, kimliklerini ve toplumdaki yerlerini test ettikleri bir sosyal alan. Üstelik çocuğun kendisi hakkında öğrendikleri kitaplardan öğrendiklerinden çok daha önemli.
Pandemi, okulun bu en keyifli kısmını çocukların elinden aldı. İnsanlık tarihinin bu en uzun okul tatili sosyalleşme ve grup içinde öğrenme fırsatlarını yok ederken, çocuğun arkadaşlarıyla yaşadığı güven, paylaşım duygusu, kendi yetenek ve kimliğine gördüğü onayı da elinden aldı. Çocuklar, neyi kaybettiklerini tam olarak bilemeseler de psikolojik olarak bunun eksikliğini ve huzursuzluğunu yaşıyorlar.
Evde Hayat Eskisi Gibi Değil..
Öte yandan evde de hayatın eskisinden çok daha farklı olduğunu kabul etmeliyiz. Ebeveynler olarak çocuklarımızın evde tanıdık bir ortamda olduklarını, kuralların değişmediğini ve canlarının sıkılmasından başka bir sorunları olmadığını düşünsek de durum tam olarak öyle değil. Evdeki yeni hayat okul hayatının bitmesi dışında da başka değişiklikleri de beraberinde getirdi. Örneğin:
- Uzaktan eğitimin de eklenmesiyle kontrolden çıkan ekran saatleri,
- Fiziksel aktivitelerin ve ev dışı zamanın çok azalması,
- Düzensiz uyku saatleri,
- Beslenme ve yemek düzeninin bozulması,
- Sosyalleşmenin büyük oranda azalması.
gibi değişiklikler, tahmin edilebileceği gibi, çocuğun fiziksel gelişim hızından, aşırı kilo almasına, ekran bağımlılığı geliştirmesinden, arkadaşsızlık nedeniyle içe dönmesine kadar pek çok alanda etkili olabilir.
Travmalar 5 Kat Yükseldi
Karantinada evde kalan çocuklarla ilgili Çin’de yapılan bir araştırma ise vaka sayılarının yüksek seyrettiği ve pandemi riskinin yüksek olduğu bölgelerde, özellikle de hastalık ve ölüm haberlerinin duyulduğu yerlerde çocukların hissettiği travmatik duyguların, normal çocuklardan beş kat daha fazla olduğunu; ayrıca karantinada kalmanın çocuklarda hayat boyu etkisi olacak duygusal ve sosyal izleri olabileceğini gösteriyor.
Evdeki Çatışmaların Etkileri
Çocuklarda olumsuzluklara neden olabilecek bir başka sorun evde yaşanan çatışmalı ilişkiler. Bunlar eşlerin kendi aralarındaki kavgalardan, çocuklarıyla geliştirdikleri olumsuz ilişkilere kadar uzanıyor. Küçük çocuklar böyle ilişkilerden korunsa da özellikle ergenler ebeveynleriyle tartışmalı ilişkiler yaşayabiliyorlar. Ebeveynlerin işlerinde ya da ekonomik durumlarında yaşanan bozulmalar, çocuklarıyla uzun saatler boyunca birlikte olmaya alışık olmamaları, kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmaları çocukların etkilenmesini sağlayabiliyor.
Doğru Gözlemler Yapmak
Bu sorunların ne kadarı sizin çocuğunuz için geçerlidir? Belki büyük bir bölümü belkide çok azı. Ancak bu sürecin kontrolü ebeveynler olarak bizim elimizde. Covid döneminde yaşanan değişimlerden çocukları bütün olarak korumak imkansız olsa da yetişkinler olarak bize dikkatli bir gözlem yapma sorumluluğu düşüyor. Çocukları pandemi döneminin geçiciliği konusunda bilgilendirmek, hayatlarını olabildiğince tutarlı ve düzenli şekilde sürdürmelerine destek olmak, en önemlisi yardıma ihtiyaç duydukları zamanlarda yanlarında olabilmek ise ailelere düşen en temel görevlerden.